Kütahya'nın Sağlık Turizmi Potansiyelinin SWOT ve PEST Analizi ile İncelenmesi
İnvestigation of Health Tourism Potential of Kütahya Province with SWOT and PEST Analysis.
  1. Tez No: 873146
  2. Yazar: KÜBRA KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İ. SERDEN BAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Medikal turizm, Sağlık turizmi, Termal turizm, Yaşlı ve engelli turizmi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye coğrafik konumu, yılın tüm aylarında sunduğu turizm aktiviteleri ile turizmde stratejik öneme sahip bir ülkedir. Türkiye, dünyanın turizm pastasından payını arttırmak için, sağlık turizmi alanında, gerekli düzenlemeler yapmaktadır. Turizm sektöründen daha fazla faydalanabilmek ve ülke ekonomisine daha fazla gelir sağlamak amacıyla geliştirilen alternatif turizm çeşitlerinden biri sağlık turizmi kavramıdır. Tedavi ve tatil amacıyla, ülkelerarası ya da şehirlerarası yapılan seyahatlere“Sağlık Turizmi”denir. Sağlık turizmi kavramını medikal turizm, termal turizm, engelli turizmi ve yaşlı turizmi bileşenleri oluşturmaktadır. Sağlık turizmi alanında gerçekleştirilen rehabilitasyon hizmetleri, yaşlı bakımı hizmetleri ve engellilere yönelik uygulamalar, termal turizmi kullanışlı hale getirmektedir. Bu çalışmada, Kütahya'da sağlık turizminin mevcut durumu, potansiyeli, SWOT analizi ve PEST analizi kullanarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Kütahya'da sağlık turizmi potansiyelinin belirlenmesinde, yapılan diğer çalışmalardan farkı hem SWOT hem de PEST analizinin birlikte yapıldığı ilk çalışma olmasıdır. Araştırmada, 2023 yılının mayıs ile ekim ayları arasında, Kütahya ilinde sağlık turizmi hizmeti veren 12 tesis yetkilisi ile görüşülmüştür. Araştırmanın verileri yüz yüze görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Görüşmeler sırasında görüşmeye katılanlara 25 adet açık uçlu sorular yöneltilmiştir. Katılımcıların sorulara verdikleri yanıtlar yazıya aktarılmıştır. Elde edilen veriler, MAXQDA 2020 PRO analiz programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarında, SWOT analizi kavramı altında Kütahya'da sağlık turizmi hizmeti veren tesislerde, bölgenin termal suyunun özelliği ve misafir memnuniyeti güçlü yön olarak tespit edilmiştir. Kütahya'nın tanınmaması, fiziksel ve sosyal yetersizlikler, kapasite yetersizliği, tesislerin yapısal yetersizlikleri, nitelikli 5 yıldızlı otellerin olmaması zayıf yön olarak bulunmuştur. Tesislerin yapısına ilişkin zayıf yönler ile tesislere yönelik fırsatlar arasında bir paralellik olduğu tespit edilmiştir. Misafirlerin sağlıklarının bozulması, misafirlerin kişisel verilerinin korunması ve kurum ve misafirin güvenliğini sağlama riskler olarak tespit edilmiştir. PEST Analizi başlığı altında, tesislerin diğer kurumlarla işbirliği yapmaları, tesis yatırımlarının arttırılması ve tesislerin tanıtım stratejilerinin oluşturulmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Hizmet çeşitliliğinin arttırılması, personellerin eğitilmesi, misafirlerin değişen ihtiyaç ve isteklerinin farkında olunması ile birlikte, misafirlerin sosyal aktivite ihtiyaçları, tesisin hizmetlerinde teknolojiden yararlanılması faktörlerinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, temel düzeyde bu konuda ileride yapılacak araştırmalara veri sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey has strategic importance in tourism with its geographical location and the tourism activities that it offers in all months of the year.Turkey makes the necessary arrangements in the field of health tourism, which is an important type of alternative tourism, in order to increase its margin of the world's tourism pie. One of the alternative tourism types developed in order to benefit more from the tourism sector and provide more income to the country's economy is the concept of health tourism. Travel between countries or cities for treatment and holiday purpose is called health tourism. The concept of health tourism consists of this components: medical tourism, thermaltourism, disabled tourism and elderly tourism. Rehabilitation services, elderly care services and applications for the disabled in the field of health tourism make thermal tourism useful.8 of 80 thermal tourism centers are within the borders of Kütahya. With this study, it was tried to reveal the potential of Kütahya's thermal tourism and other types of health tourism by using SWOT analysis and PEST analysis. Its difference from otherstudies in determiningthe health tourism potential in Kütahya is that it is the first study in which both SWOT and PEST analysis were performed together. In the research, 12 facility officials providing health tourism services in Kütahya province were interviewed between May and October 2023. The data of the research was obtained by face-to-face interviews. During the interviews, 25 open-ended questions were asked to the participants. The participants' answers to the questions were transcribed. The data obtained was evaluated statistically by using the MAXQDA 2020 PRO analysis program. In the results of the research, under the concept of SWOT analysis, the feature of the thermal water of the region and guest satisfaction were identified as strengths side in the facilities providing health tourism services in Kütahya. Lack of recognition of Kütahya, physical and social deficiencies, insufficient capacity, structural inadequacies of the facilities, lack of qualified 5-star hotels were found as weaknesses. It has been determined that there is a parallelism between the weaknesses regarding the structure of the facilities and the opportunities for the facilities. Deterioration of guests' health, protection of guests' personal data and ensuring the security of the institution and the guest have been identified as risks. Under the title of PEST Analysis, the necessity for facilities to cooperate with other institutions, to increase facility investments and to create promotional strategies for facilities has emerged. It has been determined that increasing the variety of services, training the staff, being aware of the changing needs and desires of the guests, as well as the social activity needs of the guests and the use of technology in the services of the facility are important factors. The results of the research will provide data for future research on this subject at a basic level.