Sosyal medyanın marka iletişimine etkisinin incelenmesi: Batman ili örneği
Examining the effect of social media on brand communication: Batman Province Ecample
- Tez No: 873153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Marka İletişimi, Tüketim, Alışveriş, Satın Alma Niyeti, Tüketici Davranışları, Social Media, Brand Communication, Consumption, Shopping, Purchase Intention, Consumer Behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüketiciler, kişisel veya ailevi ihtiyaçlarını gidermek için alışveriş yapmaktadırlar. Bu ihtiyaçlarını bazen alışveriş noktalarına giderek satıcılarla etkileşim kurarak bazen de oturdukları yerden telefon, tablet, bilgisayar aracılığıyla gidermeye çalışmaktadırlar. Günümüzde teknolojiye bağlı olarak e-ticaretin gelişim göstermesi var olan yüz yüze alışverişi her geçen gün azaltmakta, internet üzerinden alışverişi ise arttırmaktadır. Söz konusu durum nedeniyle üreticiler ve satıcılar pazar yerlerini internet üzerine taşımakta ve müşteri kitlelerini bu mecralara yönlendirmektedirler. Marka bağımlılığı sağlamak ve satış artışı sağlamak amacı ile de sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak kullanmaktadırlar. Bu bağlamda marka ve firmaların, tüketicilerin markalarına olan meraklarını öğrenmek konusu ön plana çıkmıştır. Sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak kullanılması ile bu merak giderilmeye çalışılmıştır. Merak sonucunda tüketicilerin marka veya firma hassasiyetlerini ortaya çıkartmaya çalışmışlardır. Söz konusu çalışma ile özellikle her geçen gün daha fazla ilerleme kat eden teknoloji birlikte üretilen markaların/ürünlerin, sosyal medyada alışveriş yapan tüketiciler üzerinde ne tür bir etkisi olacağı merak konusu olmuştur. İşletmeler ise müşterilerinde meydana gelen bu merakı gidermek ve rahat bir şekilde markalarını piyasaya sunmak için sosyal medya iletişime önem vermişlerdir. Yapılan açıklamalar doğrultusunda bu çalışma ile sosyal medyanın marka iletişimi üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda sosyal medyanın marka iletişimi üzerinde ne tür bir etkisinin olduğunu ortaya çıkartmak çalışmanın amacını oluşturmuştur. Söz konusu amaç çerçevesinde uygulanan anketler Batman'da yaşayan 600 kişiye uygulanmıştır. Analizlerin yapılması için veriler istatistiki analiz programı veri kütüklerine kaydedilmiştir. SmartPLS4 programı ile yapılan analizde Güvenilirlik, faktör analizi, t-testi, regresyon ve korelasyon analizi gibi istatistiksel analizler uygulanmıştır. Yapılmış olan analizler neticesinde, sosyal medyanın marka iletişimi üzerine etkisi ile tüketicilerin satın alma niyeti arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca markların, sosyal medya üzerinde yapmış oldukları çalışmalar tüketicilerin satın alma niyeti üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar çerçevesinde, araştırma konusunun geliştirilmesine, tüketicilerin, markaların sosyal medyada yaptıkları iletişimin artrılmasına, tüketicileri daha fazla bilgilendirilmesine ve bilinçli tüketiciliğin artırılmasına yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Consumers shop to fulfill their personal or family needs. They try to fulfill these needs sometimes by going to shopping centers and interacting with sellers and sometimes by using phones, tablets and computers from where they sit. Today, the development of e-commerce due to technology decreases face-to-face shopping day by day and increases online shopping. Due to this situation, producers and sellers move their marketplaces to the internet and direct their customer masses to these channels. They also use social media as a communication tool to ensure brand loyalty and increase sales. In this context, it has come to the forefront for brands and companies to learn consumers' curiosity about their brands. This curiosity was tried to be satisfied by using social media as a communication tool. As a result of curiosity, they tried to reveal the brand or company sensitivities of consumers. With the aforementioned study, it has been a matter of curiosity what kind of effect the brands / products produced with the technology that makes more and more progress every day will have on consumers who shop on social media. Businesses, on the other hand, have given importance to social media communication in order to satisfy this curiosity of their customers and to present their brands to the market in a comfortable way. In line with the explanations made, this study aims to determine the impact of social media on brand communication. In this direction, the aim of the study is to reveal what kind of effect social media has on brand communication. The questionnaires applied within the framework of this purpose were applied to 600 people living in Batman. The data were recorded in the data logs of the statistical analysis program for the analysis. Statistical analyses such as reliability, factor analysis, t-test, regression and correlation analysis were applied in the analysis made with SmartPLS4 program. As a result of the analysis, it was determined that there is a positive relationship between the effect of social media on brand communication and consumers' purchase intention. In addition, it has been determined that the activities of brands on social media have a positive and significant effect on consumers' purchase intention. Within the framework of the results obtained in the study, various suggestions have been presented for the development of the research subject, increasing the communication of consumers and brands on social media, informing consumers more and increasing conscious consumerism.