Ortaokul öğrencilerinde fiziksel aktivite davranışları vefiziksel aktivite katılımının önündeki engeller
Physical activity behaviours and constraints to physical activity participation in secondary school students
  1. Tez No: 873239
  2. Yazar: AHMET AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SELMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite engelleri, fiziksel aktivite davranışları, ortaokul öğrencileri, Physical activity constraints, physical activity behaviours, secondary school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerindefiziksel aktivite davranışları ve fiziksel aktivite engellerinin incelenmesi ve çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılmasıdır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışma olup, örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırma örneklemi; İstanbul ilinde öğrenim gören 10 ve 14 yaşları arasında (X̅ yaş = 12.29, ss= 1.21), 209 kız (%49.5) ve 213 erkek (%50.5) olmak üzere çoğunluğunun 7. ve 8. sınıfa devam ettiği (%60.6) toplam 422 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik özelliklere ilişkin sorulara yer verilmiş, ikinci bölümde ise Türk kültürüne adaptasyonu Yurtçiçek ve ark. (2018) tarafından yapılmış Fiziksel Aktivite Engelleri Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, ikili karşılaştırmalarda t testi, çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi ANOVA testi ve Pearson Korelasyon testinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler, %95 güven aralığı ve =.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğrencilerin fiziksel aktivite engelleri ölçeği puanlarında cinsiyet, yaş ve sınıf değişkenine göre anlamlı fark oluşmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında öğrencilerin fiziksel aktivite engelleri ölçeği alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak, öğrencilerin fiziksel aktivite engelleri ölçeği toplam puanı ve alt boyutlarına ilişkin ortalama puanlarının, ölçek ve alt boyutlarına ilişkin ortalama puanların altında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine and compare physical activity constraints among secondary school students based on various variables. The research adopts a relational survey model and forms its sample through a convenient sampling method. The study's sample consists of 422 students aged between 10 and 14 (X̅ age = 12.29, sd = 1.21), with 209 females (49.5%) and 213 males (50.5%), mostly in the 7th and 8th grades (60.6%), studying in Istanbul. The data collection tool used in the research consists of two parts. The first part includes questions related to demographic characteristics, and the second part employs the Physical Activity Constraints Scale adapted to Turkish culture by Yurtçiçek et al. (2018). Statistical analyses included descriptive statistics, t-tests for binary comparisons, one-way analysis of variance (ANOVA) for multiple comparisons, and Pearson Correlation test. Statistical analyses were evaluated at a 95% confidence interval, and α = .05 significance level. According to the research results, no significant differences were found in physical activity constraints scale scores based on gender, age, and class variables among students. Additionally, a positive significant relationship was observed among the sub-dimensions of the physical activity constraints scale among students. Moreover, the average scores for the total score and sub-dimensions of the physical activity constraints scale were found to be below the scale and sub-dimension averages.