Postoperatif yoğun bakım ihtiyacı olan toraks cerrahisi hastalarının analizi
Analysis of thoracic surgery patients in need of postoperative intensive care
- Tez No: 873238
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif analjezi, postoperatif komplikasyon, rejyonel teknik, toraks cerrahisi, yoğun bakım ünitesi, Postoperative analgesia, postoperative complications, regional technique, thoracic surgery, intensive care unit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Postoperatif Yoğun Bakım İhtiyacı Olan Toraks Cerrahisi Hastalarının Analizi Amaç: Çalışmamızın amacı; cerrahi sonrası yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) takip edilen toraks cerrahisi hastalarının retrospektif analizini yaparak postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar için risk faktörü analizini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2020-Aralık 2023 yılları arasında göğüs cerrahisi tarafından opere edilen ve postoperatif dönemde yoğun bakım ünitesinde takip edilen 91 hasta dahil edildi. Hastaların demografik, anestezi ile cerrahiye ilişkin verileri, preoperatif ve postoperatif laboratuvar değerleri, YBÜ'ye çıkma sebebi, YBÜ tedavi verileri, postoperatif gelişen komplikasyonlar, YBÜ ve hastane kalış süreleri retrospektif olarak hastane elektronik veri sistemi ve arşiv hasta dosyaları yardımıyla taranarak kaydedildi. Bulgular: Çalışma periyodu boyunca hastanemiz göğüs cerrahisi bölümü tarafından 1255 hasta ameliyat edildi ve 91 tanesinin (% 7,25) postoperatif dönemdeki tedavisine YBÜ'de devam edildi. Hastaların 66'sı erkek (% 72,5), 25'i kadın (% 27,5), yaş ortalaması ise 52,27±21,90 yıl idi. 49 hasta (% 53,8) ASA III, 38 hasta (% 41,8) ASA II, 4 hasta (% 4,4) ASA I grubundaydı. Modifiye Charlson skoru 27 hastanın hafif (1-2), 25 hastanın orta (3-4), 39 hastanın ağır (>4) olarak hesaplandı. Sigara öyküsü olan hasta sayısı 58 (% 63,7) idi. Ek hastalığı olan hasta sayısı 77 (% 84,6) idi, bunların 32'sinde hipertansiyon (% 35,2), 26'sında (% 28,6) diyabet, 26'sında (% 28,6) kardiyovasküler hastalık, 21'inde ise KOAH (% 23,1) mevcuttu. En sık gözlenen kabul nedenleri postoperatif takip (% 54,9) ve solunumsal nedenler (% 46.2) idi. Preoperatif ortalama FEV1 1833±803 mL, FVC 2644±731 mL, FEV1/FVC % 73,63±11,25 idi. Rejyonel teknik uygulanan ve uygulanmayan hastalar arasında postoperatif komplikasyon gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Sonuç: Toraks cerrahisi sonrası YBÜ'de takip edilen hastalar genellikle erkek cinsiyette, orta yaşta, ASA skoru ve Modifiye Charlson risk indeksi yüksek, sigara öyküsü olan ve komorbiditeye sahip hastalardır. Yoğun bakıma kabulün en sık gözlenen iki nedeni yakın monitörizasyon amaçlanması ve solunumsal problemlerdir. Postoperatif analjezi için uygulanan rejyonel teknikler postoperatif dönemde gelişebilecek komplikasyon sıklığını ve hastane yatış süresini azaltır.
Özet (Çeviri)
Analysıs of Thoracıc Surgery Patıents in Need Of Postoperatıve Intensıve Care Objective: The aim of our study was to perform a retrospective analysis of thoracic surgery patients who admitted to intensive care unit (ICU) after surgery and to analyze the risk factors for postoperative complications. Material and Method: The study included 91 thoracic surgery patients who are followed up in the ICU after surgery between January 2020 and December 2023. Demographic, anesthetic and surgical data, preoperative and postoperative laboratory values, reason for ICU admission, ICU treatment data, postoperative complications, ICU and hospital length of stay were recorded retrospectively by scanning the hospital electronic data system and archive patient files. Results: During the study period, 1255 patients were operated by the thoracic surgery department of our hospital and 91 of them (7.25) admitted to the ICU after surgery. Of the patients, 66 were male (72.5%), 25 were female (27.5%) and the mean age was 52.27±21.90 years. 49 patients (53.8%) were in the ASA III group, 38 patients (41.8%) in the ASA II group, and 4 patients (4.4%) in the ASA I group. Modified Charlson score was calculated as mild (1-2) in 27 patients, moderate (3-4) in 25 patients, and severe (≥5) in 39 patients. The number of patients with smoking history was 58 (63.7%). The number of patients with comorbidities was 77 (84.6%), including 32 patients had hypertension (35.2%), 26 patients had diabetes (28.6%), 26 patients had cardiovascular disease (28.6%), and 21 patients had COPD (23.1%). The patients were most commonly admitted to the ICU for postoperative follow-up (54.9%) and respiratory reasons (46.2%). Preoperative mean FEV1 was 1833±803 mL, FVC was 2644±731 mL, and FEV1/FVC % was 73.63±11.25. There was a statistically significant difference in the development of postoperative complications between patients with and without regional analgesia technique (p0.05). Conclusion: Patients who are followed up in the ICU after thoracic surgery are generally male, with a middle age, higher ASA and Modified Charlson scores, had smoking history and comorbidities. The two most common reasons for admission to the ICU are close monitoring and respiratory problems. Regional techniques for postoperative analgesia reduce the incidence of postoperative complications and hospital stay in thoracic surgery patients who are followed up in the ICU after surgery.