Türkiye ile Bulgaristan arasında yapılan ikili antlaşmalara göre başmüftülerin yetki ve sorumlulukları (1909-2021)
Power and authorities of chief muftis based on bilateral agreements between Turkiye and Bulgaria (1909-2021)
  1. Tez No: 873389
  2. Yazar: BEYHAN YUSEİN MEHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Osmanlı Devleti, Başmüftülük, Müslümanlar, Dinî yaşam, Bulgaria, Ottoman Empire, Grand Mufti, Muslims, Religious life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüz Bulgaristan coğrafyası uzun yıllar Osmanlı Devleti hakimiyeti altında olmasının da etkisiyle, Balkanlarda halen önemli miktarda Türk ve Müslüman nüfusun yaşadığı bölgelerden biridir. 1908'de resmen bağımsızlığını kazanan Bulgaristan, bu tarihten II. Dünya Savaşı'nın sonuna tekabül eden 1945 yılına kadar farklı iktidarların yönetiminde kaldı ve büyük savaşlara tanık oldu. 1912 yılında başlayan Balkan Savaşlarının ardından Birinci Dünya Savaşı meydana geldi. Bulgaristan, bu savaşlarda gönüllü ya da gönülsüz yer aldı ve sonuçlarından da her bakımdan çok etkilendi. Balkanlar, Türkiye ve zamanın İslam coğrafyası için, sadece barındırdığı Müslüman nüfusla değil, Avrupa'yla kurulacak her türden ilişki bağlamında da stratejik öneme sahiptir. Günümüzde Balkanlarda 60 milyonun üzerinde insan yaşamakta ve bu nüfusun 1/5'ini Müslümanlar teşkil etmektedir. Bu oran 12 milyona tekabül eder ve bu sayının da 2,5 milyon kadarı Türklerden oluşmaktadır. Günümüzde yaşanan göç olayları her gün rakamı değiştirmekte ve Müslüman nüfus her geçen gün artmaktadır. Balkanlarda ve Bulgaristan'da yaşayan bu müslüman nüfus, dinî yaşamlarını sistemli bir şekilde idame ettirebilmek için Başmüftülük kurumu aracılığıyla çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetlerin zaman zaman çeşitli gerekçelerle kısıtlanması Müslüman toplumun dinî vecibelerini yerine getirmesinde çeşitli sıkıntıların meydana gelmesine sebep olmuştur. Müslümanlar özellikle komünist rejimlerin iktidarında çeşitli baskı ve zulümlerle karşı karşıya kalmışlardır. Bulgaristan Müslümanları bu süreçte akla hayale sığmayacak çeşitli yöntemlerle dinlerinden ve etnik kimliklerinden uzaklaştırılmaya çalışılmıştır. Ancak yine de mücadeleden vazgeçmeyerek kimlik ve benliklerini korumak için ellerinden geleni yapmışlardır. Bu çalışmada Bulgaristan Müslümanlarının önemli bir kurumu olan Başmüftülük kurumunun tarihsel süreci işlenerek, Türkiye ve Bulgaristan arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde başmüftülerin yetki ve sorumlulukları incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The region of contemporary Bulgaria, influenced by its long history under Ottoman rule, remains one of the areas in the Balkans where Turks and Muslims reside. From 1908 to 1945, Bulgaria experienced various forms of governance and witnessed significant wars. Following the Balkan Wars in 1912, World War I ensued, in which Bulgaria inevitably participated and was profoundly affected. The Balkans hold strategic importance for Türkiye and Islamic basin due to their Muslim population and in the context of any relations established with Western Europe. Today, the Balkans are home to 60 million people, with Muslims constituting one-fifth of this population (12 million). Of these, approximately 2.5 million are Turks. This number is significant and has been increasing over time. The Muslim population in the Balkans and Bulgaria conducts various activities through the institution of the grand mufti to systematically manage their religious life. However, these activities have occasionally been restricted for various reasons, leading to challenges for the Muslim community in fulfilling their religious obligations. Particularly under communist regimes, Muslims faced various forms of oppression and persecution. During this period, Muslims residing in Bulgaria were subjected to numerous methods aimed at alienating them from their religion and ethnic identity. Despite this, they continued to strive to preserve their identity and selfhood. This study aims to examine the historical development of the Chief Mufti institution, an important entity for Bulgarian Muslims, and analyze the powers and responsibilities of the grand muftis within the framework of bilateral agreements between Türkiye and Bulgaria.