Yiyecek içecek işletmelerinin online satışlarında kuryelerin rolü: 'Eskişehir örneği'
The role of couriers in the online sales of food and beverage businesses: the example of Eskişehir
- Tez No: 873453
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN KOZAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Restoranlar, E-ticaret, Kurye, Yiyecek, İçecek, Restaurants, E-commerce, Courier, Food, Beverage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret sektörü de hızlı bir şekilde yükselişe geçmiştir. Bu bağlamda, elektronik ticaret kapsamında yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren ve internet üzerinden hizmet veren yemek sipariş siteleri, çevrimiçi aracı şirketler olarak önemli bir rol oynamaktadır. Tez çalışmam, kavramsal çerçeve, yöntem ve bulgulardan oluşmaktadır. Bu çalışma, Eskişehir'de bulunan çeşitli yiyecek ve içecek işletmelerinde, nitel bir araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde, içerik analizi yöntemi kullanılmış ve betimsel analiz teknikleri uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, Eskişehir'de faaliyet gösteren yiyecek ve içecek işletmeleri ve bu işletmelerde çalışan kuryeler oluşturmuştur. Araştırma bulguları, kuryelerin zamanında teslimat yapmasının, müşteri ile olumlu ilişkiler kurmasının ve teslimat sürecindeki profesyonelliğinin müşteri memnuniyetini artıran faktörler olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kuryelerin demografik özelliklerinin ve çalışma koşullarının da müşteri memnuniyeti üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Restoranların web sitelerinin profesyonel ve güncel olması gerektiği, bu sitelerin müşteri memnuniyetini artırdığı ve işletme başarısına katkı sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kuryelerin yiyecek ve içecek işletmelerinde online satışlardaki rolü oldukça önemlidir. Kuryelerin müşteri memnuniyetini sağlamak açısından iyi bir eğitimden geçirilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve demografik özelliklerine uygun görevler verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the Internet, the e-commerce sector has rapidly risen. In this context, online food ordering sites operating in the food and beverage sector and providing services over the internet play a significant role as online intermediaries. My thesis consists of a conceptual framework, methodology, and findings. This study was conducted using a qualitative research method in various food and beverage businesses located in Eskişehir. During the data collection process, content analysis was used, and descriptive analysis techniques were applied. The population of the research consists of food and beverage businesses operating in Eskişehir and the couriers working in these businesses. The research findings show that timely delivery by couriers, establishing positive relationships with customers, and professionalism during the delivery process are factors that increase customer satisfaction. Additionally, it was determined that the demographic characteristics and working conditions of couriers also have a significant impact on customer satisfaction. It was found that the websites of restaurants need to be professional and up-to-date, as these sites increase customer satisfaction and contribute to business success.