Gebelik sırasında sevofluran anestezisi uygulanan farelerin yavrularında ortaya çıkacak nörotoksisite, nöroinflamasyon ve duygusal davranışlarda vitamin D'nin etkileri
Effects of vitamin D on neurotoxicity, neuroinflammation and emotional behaviour in the offspring of mice subjected to sevoflurane anaesthesia during pregnancy
  1. Tez No: 873553
  2. Yazar: BAYRAM GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE KARACAER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF- α, c-Fos, Bcl-2, Olig2, Sevoflurane, vitamin D, IL-6, BDNF, Bax, TNF- α, c-Fos, Bcl-2, Olig2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gebelik Sırasında Sevofluran Anestezisi Uygulanan Farelerin Yavrularında Ortaya Çıkacak Nörotoksisite, Nöroinflamasyon ve Duygusal Davranışlarda Vitamin D'nin Etkileri Amaç: Gebelik sırasında genel anestezi uygulanan annelerin bebeklerinde sevofluranın neden olduğu nörotoksisite, nöroinflamasyon ve duygusal davranış değişikliklerine vitamin D'nin nöroprotektif ve antiinflamatuar etkilerini incelemeyi amaçladık. Yöntem: 8 haftalık 20 adet swiss albino türü gebe fare her grupta 5 adet olacak şekilde kontrol (Grup K), D vitamini (Grup D), sevofluran (Grup S), sevofluran-D vitamini (Grup SD) olarak 4 gruba ayrıldı. Grup S ve Grup SD' ye gebeliğin 14. gününde 2 saat boyunca 6 L/dk %97 O2 ile %3 sevofluran inhale ettirildi. Grup K ve Grup D'ye gebeliğin 14. gününde 2 saat boyunca 6 L/dk %100 O2 inhale ettirildi. Gebelik boyunca Grup D ve Grup SD'ye 5mcg/kg dozunda vitamin D, Grup S ve Grup K'ya 1mililitre (ml) salin intraperitoneal (ip) olarak verildi. Gruplardan doğan yenidoğan fareler çalışmaya alındı. Her gruptan 12'şer adet yavru fareyi doğum sonrası 7. ve 45. gün davranış testine almadan prefrontal korteks ve hipokampus doku kesitleri elektron mikroskobik (EM) yöntemle ve immünohistokimyasal (İH) yöntemle incelendi. İH yöntemle İnterlökin-6 (IL-6), Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), Tümör nekroz faktör-α (TNF-α), c-Fos, B Hücreli Lösemi/Lenfoma 2 (Bcl-2), Bcl-2 ile ilişkili X proteini (Bax), Oligodendrosit transkripsiyon faktörü 2 (Olig2) ekspresyonları değerlendirildi. Her gruptan İH ve EM deneylerine alınmayan fareler 45. gün açık alan ve yükseltilmiş artı düzenek testine alındı. Bulgular: Grup S'de Grup SD'ye göre prefrontal ve hipokampus dokularında Bax, IL-6, TNF- α, c-Fos ekpresyonunun anlamlı düzeyde arttığı Bcl-2, Olig2, BDNF ekspresyonlarının anlamlı düzeyde azaldığı tespit edildi. EM görüntüleri bu verileri destekledi. Gruplar arasında davranış testlerinde anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: Gebe farelere uygulanan sevofluranın yavrularında oluşturduğu nöroinflamasyon ve nörotoksisitenin vitamin D ile azaltılabildiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Effects of Vitamin D on Neurotoxicity, Neuroinflammation and Emotional Behaviour in the Offspring of Mice Subjected to Sevoflurane Anaesthesia During Pregnancy Objective: We aimed to investigate the neuroprotective and anti-inflammatory effects of vitamin D on sevoflurane-induced neurotoxicity, neuroinflammation and emotional behavioural changes in offsprings of mice who underwent general anaesthesia during pregnancy. Method: Twenty 8-week-old pregnant Swiss albino mice were divided into four groups with five mice each: control (Group K), vitamin D (Group D), sevoflurane (Group S), and sevoflurane-vitamin D (Group SD). On the 14th day of pregnancy, groups S and SD were exposed to 3% sevoflurane with 6 L/min of 97% O2 for 2 hours. Groups K and D were exposed to 6 L/min of 100% O2 for 2 hours on the same day. Throughout the pregnancy, Group D and Group SD were given vitamin D at a dose of 5mcg/kg, while Groups S and K received 1 milliliter (ml) of saline intraperitoneally (ip). Newborn mice from the groups were included in the study. From each group, twelve mouse pups were taken and, without undergoing behavioral tests on the 7th and 45th days post-birth, tissue sections of the prefrontal cortex and hippocampus were examined by electron microscopy (EM) and immunohistochemical (IH) methods. The IH method assessed the expressions of Interleukin-6 (IL-6), Brain-derived neurotrophic factor (BDNF), Tumor necrosis factor-α (TNF-α), c-Fos, B cell lymphoma/leukemia 2 (Bcl-2), Bcl-2 associated X protein (Bax), and Oligodendrocyte transcription factor 2 (Olig2). Mice not included in the IH and EM experiments from each group were subjected to open field and elevated plus maze tests on the 45th day. Results: Bax, IL-6, TNF- α, c-Fos, Bcl-2, Olig2, BDNF expressions were significantly increased and Bcl-2, Olig2, BDNF expressions were significantly decreased in Group S compared to Group SD in prefrontal and hippocampus tissues. EM images supported these data. No significant difference was found in behavioural tests between the groups. Conclusion: We found that the neuroinflammation and neurotoxicity induced in the offspring of sevoflurane administered to pregnant mice can be reduced by vitamin D.