Eleşkirt ve çevresindeki eski çağ kaleleri
Ancient castles in and around Eleşkirt
  1. Tez No: 873620
  2. Yazar: SİBEL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ GÜNAŞDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Eleşkirt, Urartu, Keramik, Kale, Ağrı, Eleşkirt, Urartian, Ceramic, Castle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Anadolu geçmişten günümüze tarihteki köklü uygarlıklara ev sahipliği yapmış, büyük savaşlara tanıklık etmiş yeni yurt arayanlara ise yurt olmuştur. Üç tarafının denizlerle çevrili olması Anadolu'yu tarih boyunca önemli kılmıştır. Anadolu'nun çatısı olan Doğu Anadolu Bölgesi ise yükseltinin fazla olduğu bunun yanında karasal iklimin hüküm sürdüğü bir coğrafya olsa da verimli ovaları ve su kaynakları bölgede önemli medeniyetlerin kurulmasına vesile olmuş ve bölgeyi çekici hale getirmiştir. Çalışma alanımız olan Eleşkirt ilçesi Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Murat Van bölümünde yer alırken idari olarak ise Ağrı iline bağlıdır ve Ağrı'ya 34 km uzaklıktadır. İlçe merkezi adını aldığı ova üzerine kurulmuştur. Jeolojik olarak ise bulunduğu bölgenin özelliklerini taşımaktadır. Yerleşim alanında Tahir Dağları, Kösedağ gibi dağların uzantıları yer alırken Bölge için önemli su kaynağı olan Murat Nehri'nin kollarından biri olan Güzeldere de ilçeden geçmektedir. İstanbul ile Trabzon'u Erzurum'a bağlayan ve oradan da İran'a dek giden ticaret yolunun üzerinde bulunmaktadır. Bu yol güzergâhında yer alması ilçeyi önemli bir konuma taşımaktadır. İlçede yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılan veriler ışığında ilçe Kalkolitik Çağdan beri yerleşim görmesinin yanında büyük oranda Karaz Kültürü'nün izlerine rastlanılmaktadır. İlçe tarihi süreç içerisinde Hurri ve Urartu krallıklarının hâkimiyetine girmiştir. Çalışma sahasında yapılan araştırmalar sonucunda çok sayıda yerleşim merkezi tespit edilmiş ve buralarda önemli keramik kalıntılarına ulaşılmıştır. Tarihlendirilmeleri yapılmış olan Keramiklerin; Tunç Çağı, Demir Çağı, Orta Çağ özelliği gösterdiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
From past to present, Anatolia has hosted deep-rooted civilizations in history, witnessed great wars, and become a home for those looking for a new home. Being surrounded by sea on three sides has made Anatolia important throughout history. Although the Eastern Anatolia Region, which is the roof of Anatolia, is a geography where the altitude is high and the continental climate prevails, its fertile plains and water resources have been instrumental in the establishment of important civilizations in the region and made the region attractive. While Eleşkirt district, which is our study area, is located in the Upper Murat Van section of the Eastern Anatolia Region, it is administratively connected to Ağrı province and is 34 km away from Ağrı. The district center was founded on the plain from which it takes its name. Geologically, it bears the characteristics of the region in which it is located. While there are extensions of mountains such as Tahir Mountains and Kösedağ in the settlement area, Güzeldere, one of the branches of the Murat River, which is an important water source for the region, also passes through the district. It is located on the trade route connecting Istanbul and Trabzon to Erzurum and from there to Iran. Being located on this road route puts the district in an important position. In the light of the data revealed by the research carried out in the district, the district has been inhabited since the Chalcolithic Age and traces of the Karaz Culture can be found to a large extent. The district came under the rule of Hurrian and Urartian kingdoms throughout history. As a result of the research carried out in the study area, many settlements were identified and important ceramic remains were found there. Ceramics that have been dated; We can say that it shows characteristics of the Bronze Age, Iron Age and Middle Ages.