Kars ve çevresinde Orta Demir Çağı (Urartu) kalelerinin mimari özellikleri
Middle Iron Age (Urartu) in Kars and its surroundings architectural features of the castles
- Tez No: 840257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARAGEÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Kafkasya, Kars, Urartu, Kale, Eastern Anatolia, Caucasus, Kars, Urartian, Castle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
nsanlık tarihi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış kadim Anadolu topraklarının oldukça büyük bir bölümünü oluşturan Doğu Anadolu Bölgesi Prehistorik tarihlerden günümüze kadar yerleşim görmüştür. Doğu Anadolu'nun kuzey kısmı ve araştırma sahası olan Kars ilinin de içinde bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi Anadolu'dan Kafkaslar'a geçiş bölgesi olma özelliği taşımaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çalışma alanı olan Kars ve çevresi tarih öncesi çağlardan beri yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Doğu Anadolu'da güçlü bir devlet olan Urartular döneminde Kars ve çevresi Güney Kafkasya'ya yapılacak seferler ile Kars ve çevresinin yer altı, yer üstü zenginliklerinden faydalanmak için önemli bir bölge olmuştur. Bölgeye yapılan seferler Urartu Kralları Menua ve Argişti I dönemine ait birçok yazıtta açıkça ifade edilmektedir. Argişti I döneminde EleşkirtKarakurt Sarıkamış-Kars üzerinden Aras vadisi ve Güney Kafkasya'ya yapılacak seferlerin önü açılarak bu bölgede askeri seferlerde kullanılacak birçok kale inşa edilmiştir. Tez kapsamında 24 kale incelenmiş ve incelenen kalelerin Orta Demir Çağında Urartu kale mimarisini tanımlayan pek çok benzer özelliğe sahip olduğu görülmüştür. Kalelerde tespit edilen sarnıç, su tünelleri, kaya basamakları, kaya mezarı, sunu çukurları gibi mimari öğeler Urartu kalelerinde de bulunmaktadır. Çalışmada incelenen kaleler, Orta Demir Çağında Doğu Anadolu'da büyük bir güç olan Urartu Devletinin Kars ili ve çevresindeki izlerinin en belirgin kanıtlarıdır.
Özet (Çeviri)
The Eastern Anatolia Region, covering a relatively large part of the ancient Anatolian lands and home to many civilizations throughout human history, has been inhabited from the Prehistoric to the present day. As the research subject of this thesis, the North-eastern Anatolian Region, including the northern part of Eastern Anatolia and the province of Kars also bears the characteristics of being home to several civilizations and of being a transition zone from Anatolia to the Caucasus. The research demonstrates that Kars and its surroundings, which are the study areas, have been used as a settlement land since prehistoric times. During the Urartian period, a powerful state in Eastern Anatolia, Kars and its surroundings became an important region, offering underground and above-ground riches with the expeditions to the South Caucasus. These expeditions to the region have clearly been evident in many inscriptions belonging to the period of the Urartian Kings Menua and Argishti I During the Argishti I period, many castles were built in this region to be used in military expeditions, paving the way for further expeditions to be made to the Aras valley and the South Caucasus via Eleşkirt-Karakurt Sarıkamış-Kars. Within the scope of thesis, 24 castles were examined. It has been observed that the castles in question as part of the study have many similar features that define the specific Urartian castle architecture in the Middle Iron Age. Architectural elements such as cisterns, water tunnels, rock steps, rock tombs, and offering pits found in the castles are also found in Urartian castles. The castles examined in study are one of the clearest pieces of evidence to trace the Urartian State, which was a great power in Eastern Anatolia during the Middle Iron Age, in and around Kars province.