Kolorektal karsinomlarda EZH2 ekspresyonunun klinikopatolojik veriler ve sağ kalım ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Clinicopathological data of EZH2 expression in colorectal carcinomas and evaluation of the relationship with survival
  1. Tez No: 873629
  2. Yazar: DİREN VUSLAT ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MECDİ GÜRHAN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal karsinom, EZH2, Histon metil transferaz, Prognoz, Mikrosatellit, Colorectal carcinoma, EZH2, Histone methyl transferase, Prognosis, Microsatellite
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kolorektal karsinomlar dünyada sık görülen tümörlerden olup ölüme neden olan kanserler açısından 2.sırada yer almaktadır. Tedavi şekline göre hastalığa cevap ve sağ kalım süresi hastalar arasında oldukça farklılık göstermektedir. Bu nedenle tedaviyi yönlendirici, klinik gidişat hakkında bilgi verici biyobelirteç arayışları üzerine birçok çalışma yürütülmektedir. Son yıllarda prognozu ve tedaviyi yönlendirme potansiyeli olabileceği belirtilen biyobelirteçlerden biri de EZH2 (Enhancer of zeste homolog 2) 'dir. EZH2, histon metil transferaz etkinliğine sahip polycomb repressive complex 2'nin (PRC2) anahtar bir bileşenidir. Translasyon sonrası histon modifikasyonları yoluyla gen susturulmasına aracılık eder. Çalışmalarda kanser gelişiminde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Literatürde meme, prostat ve over başta olmak üzere birçok tümörde EZH2 ekspresyon artışı kötü prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Kolorektal karsinomlarda ise prognoz ve EZH2 ekspresyonu ilişkisine dair veriler farklılık göstermektedir. Çalışmamızda kolorektal karsinomlarda EZH2 ekspresyonu ile klinikopatolojik veriler ve sağ kalım arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde yer alan Ocak 2015- Ocak 2023 tarihleri arasında kolorektal karsinom nedeniyle kolon rezeksiyonu yapılmış olan 124 olgu dahil edildi. Olgular yeniden değerlendirilerek H&E kesitleri ışık mikroskobunda tekrar incelendi. %80'den fazla tümör içeren, nekroz alanı içermeyen, tümör morfolojisini en iyi yansıtan doku bloklarından alınan kesitlere EZH2 immünohistokimyasal çalışma uygulandı. Bu olguların elektronik sağlık kayıtları incelendi. Yaş, cinsiyet, invazyon derinliği, lenf nodu metastazı, tümör diferansiyasyonu, tümör budding, tümör depoziti, intratümöral ve peritümöral lenfositik yanıt, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, mikrosatellit durumu, sağ kalım gibi klinikopatolojik ve demografik bilgileri derlendi. Vakalar EZH2 ekspresyonlarına göre düşük ve yüksek EZH2 ekspresyonu gösteren olgular olarak sınıflandırıldı. Klinikopatolojik veriler ve sağ kalım ile EZH2 ekspresyonu arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmada, EZH2 ekspresyonu ile mikrosatellit stabilitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0,007). Yüksek EZH2 ekspresyonu gösteren olguların genellikle mikrosatellit stabil olgularda olduğu görüldü. EZH2 ekspresyonu ile tümör yerleşimi arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir bağlantının olduğu belirlendi (p=0,049). Yüksek EZH2 ekspresyonu gösteren olguların genellikle sol kolon yerleşimli olduğu izlendi. Çalışmada EZH2 ekspresyonu ile hasta yaşı, cinsiyeti, tümör boyutu, tümör diferansiyasyonu, invazyon derinliği, lenf nodu metastazı, tümör budding, tümör depoziti, intratümöral ve peritümöral lenfositik yanıt, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, sağ kalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Çalışmada EZH2 ekspresyonu ile mikrosatellit stabilite ve lokalizasyon arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. EZH2 ekspresyonu mikrosatellit ilişkisi açısından literatürde çok az sayıda çalışma bulunmaktadır ve EZH2'nin etki mekanizması tam olarak belirlenememiştir. Çalışmamızda, literatürdeki diğer birçok çalışmadan farklı olarak diğer klinikopatolojik veriler ile EZH2 arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Yeni nesil gen dizileme ile genomik profillerin belirlenmesi, mikrosatellit ve klinikopatolojik parametrelerle EZH2 arasındaki ilişkinin daha geniş çalışmalarla değerlendirilmesi kolorektal karsinomlarda EZH2'nin klinikopatolojik parametreler ve mikrosatellitlerle ilişkisi açısından daha kapsamlı sonuçlara ulaşmamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal carcinomas are prevalent tumors globally and are the second leading cause of cancer-related deaths. The response to treatment and survival time varies among patients. Consequently, numerous studies are being conducted to identify biomarkers that can guide treatment and provide insights into the clinical course. Recently, EZH2 has emerged as a biomarker with potential prognostic and therapeutic implications. EZH2 is a crucial component of the polycomb repressive complex 2 (PRC2) and possesses histone methyltransferase activity. It mediates gene silencing through post-translational histone modifications. Research indicates its significant role in cancer development. Elevated EZH2 expression has been linked to a poor prognosis in various tumors, including those of the breast, prostate, and ovary. However, in colorectal carcinomas, data regarding the correlation between prognosis and EZH2 expression are inconsistent. Our study aims to assess the relationship between EZH2 expression, clinicopathologic data, and survival in colorectal carcinomas. Materials and Methods: This study encompassed 124 patients who underwent colon resection for colorectal carcinoma from January 2015 to January 2023, archived at Erzincan Binali Yıldırım University's Faculty of Medicine, Department of Pathology. Cases were reassessed, and H&E sections were re-examined using a light microscope. EZH2 immunohistochemistry was performed on sections from tissue blocks containing over 80% tumor tissue, free of necrosis, and accurately reflecting tumor morphology. Patients' electronic health records were analyzed. Compiled clinicopathological and demographic data included age, gender, invasion depth, lymph node metastasis, tumor differentiation, tumor budding, tumor deposition, intratumoral and peritumoral lymphocytic response, lymphovascular invasion, perineural invasion, microsatellite status, and survival. Cases were categorized based on their EZH2 expression levels into low and high expression groups. Results: A significant association was found between EZH2 expression and microsatellite stability (p=0.007), with high EZH2 expression predominantly present in microsatellite-stable cases. Additionally, a significant correlation was noted between EZH2 expression and tumor location (p=0.049), with high expression cases mainly located in the left colon. However, no significant correlation was observed between EZH2 expression and factors such as patient age, gender, tumor size, differentiation, invasion depth, lymph node metastasis, tumor budding, deposition, intratumoral and peritumoral lymphocytic response, lymphovascular invasion, perineural invasion, survival. Conclusions: The study revealed a significant correlation between EZH2 expression, microsatellite stability, and tumor localization. The literature contains few studies on the microsatellite association of EZH2 expression. The mechanism of action of EZH2 remains incompletely understood. Contrary to many other studies, our findings indicate no significant relationship between EZH2 and other clinicopathologic data. Future research involving genomic profiling with next-generation sequencing and larger studies examining the relationship between microsatellite status, clinicopathologic parameters, and EZH2 in colorectal carcinomas will likely yield more comprehensive insights into its association with clinicopathologic parameters and microsatellites.