Rotavı̇rüs gastroenterı̇tı̇ geçı̇ren hastalarda geçı̇rgen bağırsak sendromu gelı̇şı̇mı̇ ve mukozal ı̇mmünı̇tenı̇n rolünün değerlendı̇rı̇lmesı
Evaluation of the development of leaky gut syndrome and the role of mucosal immunity in patients with rotavirus gastroenteritis
- Tez No: 873690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ÇAĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rotavirüs, Zonulin, Geçirgen Bağırsak Sendromu, TECK, Gastroenterit, Rotavirus, Leaky Gut Syndrome, Zonulin, TECK, Gastroenteritis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bağırsak epiteli, dış çevre ile konakçı arasındaki en büyük arayüzü sağlar ve bu nedenle doğal ve adaptif bağışıklığın çok önemli bir düzenleme bölgesidir. Zonulin, paraselüler bağırsak geçirgenliğinin bilinen birkaç fizyolojik aracısından biridir. Zonulin artışı geçirgen barsak sendromu ile ilişkilidir. Mukozal immünitenin uyarılması ve geçirgen barsak sendromunun oluşumunun alerjik ve otoimmün hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir. Bu çalışma rotavirüs gastroenteritinin geçirgen barsak sendromuna neden olup olmadığı ve thymus-expressed chemokine (TECK) bu duruma katkısının olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kriterlerini karşılayan hastalardan ve sağlıklı kontrol gruplarından kan örneklerinin alınması, kanların santrifüj edildikten sonra serum kısımlarının ayrılarak uygun koşullarda saklanmış, hedeflenen sayıya ulaşıldığında belirlenen moleküllerin enzim bağımlı immünosorbent deneyi yöntemi ile çalışılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Rotavirüs gastroenteriti olan hastalarının serum zonulin ve TECK düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0.04, p=0.001). Zonulin ve TECK arasında güçlü bir korelasyon tespit edilmiştir (p=0.001, KK=0.484). TECK ile C-reaktif protein arasında da istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Rotavirüs gastroenteriti sırasında zonulin seviyelerinin kontrol grubuna göre oldukça yüksek olduğu, dolayısıyla bağırsak duvarında geçirgenlik artışına yol açtığı, TECK'in de bu duruma katkıda bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The intestinal epithelium provides the largest interface between the external environment and the host, and thus is a crucial regulatory site for both innate and adaptive immunity. Zonulin is one of the few known physiological mediators of paracellular intestinal permeability. Increased zonulin is associated with increased intestinal permeability syndrome. Stimulation of mucosal immunity and the development of increased intestinal permeability syndrome are known to contribute to allergic and autoimmune diseases. This study was conducted to determine whether rotavirüs gastroenteritis causes leaky gut syndrome and whether the thymus-expressed chemokine (TECK) contributes to this condition. Material and Method: Taking blood samples from patients who meet the study criteria and healthy control groups, separating the serum parts after the blood is centrifuged and storing them under appropriate conditions, and when the targeted number is reached, the determined molecules are studied with the enzyme linked immunosorbent assay method. The obtained data were evaluated using appropriate statistical methods. Results: The serum levels of zonulin and TECK in patients with rotavirüs gastroenteritis were found to be statistically significantly higher compared to the control group (p=0.04, p=0.001). Additionally, a strong correlation was observed between zonulin and TECK (p=0.001, CC=0.484). The study found a significant positive correlation between TECK and C-reactive protein. Conclusion: It was found that zonulin levels during rotavirus gastroenteritis were significantly higher compared to the control group, leading to increased intestinal permeability and that TECK also contributed to this condition.