Bağlanma stilleri ve yaşantısal kaçınmanın internet bağımlılığındaki rolü
The role of attachment styles and experiential avoidance in internet addiction
  1. Tez No: 873710
  2. Yazar: BÜŞRA SİNEM KIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİMA ZEHRA ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, Kaygılı bağlanma, Kaçıngan bağlanma, Yaşantısal kaçınma, Sosyal telafi hipotezi, Internet addiction, Anxious attachment, Avoidant attachment, Experiential avoidance, Social compensation hypothesis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı beliren yetişkinlik döneminde olan bireylerde internet bağımlılığı ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkide yaşantısal kaçınmanın aracı rolünü incelemektir. Değişkenler arasındaki ilişki sosyal telafi hipotezi bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma örneklemi 18-25 yaş arası 287 kadın katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Chen İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Kabul ve Kararlılık Formu-II ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla Pearson korelasyon analizi, internet kullanım saatleri ile araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), aracılık analizini yürütmek amacıyla Process Macro kullanılmıştır. Korelasyonel analizler sonucunda, internet kullanım saati ile internet bağımlılığı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Bulgular, internet bağımlılığı ile yaşantısal kaçınma; internet bağımlılığı ile kaygılı bağlanma arasında anlamlı ilişki olduğunu gösterirken internet bağımlılığı ile kaçıngan bağlanma arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Aracılık analizi sonucunda, kaygılı bağlanma ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide yaşantısal kaçınmanın kısmi aracı; kaçıngan bağlanma ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkide yaşantısal kaçınmanın tam aracı rolde olduğu görülmüştür. Bulgular, alan yazındaki bilgiler ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aimed that examine the mediating role of experiential avoidance in the relationship between internet addiction and attachment styles in individuals in emerging adulthood. The relationship between variables was evaluated in the context of the social compensation hypothesis. The research sample consists of 287 female participants between the ages of 18-25. Sociodemographic Information Form, Chen Internet Addiction Scale, Experiences in Close Relationships Inventory-II and Acceptance and Commitment Form-II scales were used for data collection. In order to investigate the relationship between research variables, Pearson coreelation analysis was applied. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was applied for the purpose of investigating the relationship between hours of internet use and internet addiction, and Process Macro was used to conduct mediation analysis. As a result of correlational analyses, a significant relationship was found between hours of internet use and internet addiction. The findings showed that there was a significant relationship between internet addiction and experiential avoidance, internet addiction and anxious attachment, while there was no significant relationship between internet addiction and avoidant attachment. As a result of the mediation analysis, it was seen that experiential avoidance played a partial mediating role in the relationship between anxious attachment and Internet addiction, and experiential avoidance played a full mediating role in the relationship between avoidant attachment and Internet addiction. The findings were discussed with the information in the literature.