Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı hastalarda internet bağımlılığı düzeyinin bağlanma biçimi, başa çıkma tutumları, yaşam kalitesi ve yalnızlık düzeyleri ile ilişkisi
The relationship between internet addiction level, attachment attitudes, coping strategies, quality of life and levels of loneliness in patients with adult attention deficit and hyperactivity disorder
- Tez No: 537528
- Danışmanlar: DOÇ. YUSUF ÖZAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Biçimi, Başa Çıkma Tutumları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, İnternet Bağımlılığı, Yalnızlık Düzeyleri, Yaşam Kalitesi, Attachment Style, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Coping Strategies, Loneliness Levels, Internet Addiction, Quality of Life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
• Amaç: Yirmi birinci yüzyılda hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerini alan internetin getirdiği kolaylıkların yanında, aşırı ya da kontrolsüz kullanıldığında sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Bu çalışmada erişkin DEHB hastalarında internet bağımlılığı (İB) düzeyinin bağlanma biçimi, başa çıkma tutumları, yaşam kalitesi ve yalnızlık düzeyleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. • Yöntem ve Gereçler: Bu çalışma, Eylül 2017-Temmuz 2018 tarihleri arasında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniğine başvuran DSM-V ölçülerine göre erişkin DEHB tanısı konulan 63 hasta ile kontrol grubunu oluşturmak üzere 63 sağlıklı kişi ile yapıldı. Araştırmaya alınan tüm gruba DSM-IV Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID-I) ile birlikte Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu kendi bildirim ölçeği (ASRS), Wender-Utah derecelendirme ölçeği (WUDÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), İnternet Bağımlılığı ölçeği (İBÖ), Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme ölçeği (COPE), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE II), Yalnızlık Envanteri (UCLA-LS) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği-Kısa formu (World Health Organization Quality of Life Assessment, WHOQOL-BREF) uygulandı. • Bulgular: DEHB'liler ve sağlıklı kontrol grubu arasında İB riski açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulundu. İBÖ alt ölçekleri ve toplam puanı ile ASRS puanı, WUDÖ puanı, BDE puanı, YİYE kaçınma boyutu puanı, YİYE kaygı boyutu puanı, UCLA-LS puanı, COPE işlevsel olmayan başa çıkma alt ölçek grubu puanı arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif yönlü bir ilişki, İBÖ alt ölçekleri ve toplam puanı ile WHOQOL-BREF alt parametre puanları arasında istatiksel olarak anlamlı negatif yönde bir ilişki saptandı. • Tartışma ve Sonuçlar: DEHB varlığı yüksek İB düzeyi için önemli bir risk faktörüdür. İB'nin yüksek depresyon, güvensiz bağlanma, işlevsel olmayan başa çıkma yöntemleri kullanma; düşük yaşam kalitesi ile ilişkisi olduğu söylenebilir. Umuyoruz ki çalışmamız sonuçlarıyla DEHB/İB ilişkisine ve DEHB tanısı ile İB sorununun erken tanı ve tedavisinin önemine dikkat çekebilir. •
Özet (Çeviri)
• Introduction: It is known from the twenty-first century, besides the convenience of the internet, which is among the indispensable parts of our lives, it is known to cause problems it is used excessively or uncontrollably. In this study, it is aimed to investigate the relationship between internet addiction (IA); attachment style, coping attitudes, quality of life and loneliness in adult ADHD patients. • Material and Metods: According to beginning of the program, this study was carried out with 63 healthy subjects diagnosed as adult Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) DSM-V measures applied to Erenköy Psychiatry and Neurological Diseases Training and Research Hospital policlinic between September 2017 and July 2018 , 63 healthy subjects to form the control group. Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), Wender Utah Rating Scale (WURS), Beck Depression Inventory (BDI), Internet Addiction Scale (IAS), together with the Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I), COPE Inventory (COPE), Experiences in Close Relationship Scale-II (ECR-Revised), UCLA Loneliness Scale (UCLA-LS) and World Health Organization Quality of Life Assessment Questionnaire (WHOQOL -BREF) was applied. • Results: There was a statistically significant difference in the risk of IA between ADHD and healthy control group. There was a statistically significant positive correlation between the subscales of the IAS and the total score and the scores of ASRS, WURS, BDI, ECR avoidance dimension, ECR anxiety dimension score, UCLA-LS score, COPE nonfunctional coping subscale group, subscales and total score and WHOQOL-BREF sub-parameter scores were found to be statistically significant negative. • Discussion and Conclusions: ADHD is an important risk factor for high IA levels. Internet addiction is associated with high depression, insecure attachment, use of non functional coping strategies, and low quality of life. We hope that we can draw attention to the importance of early diagnosis and treatment of the relationship between ADHD and internet addiction. •