Hipertansif bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıylatedavi uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between healthylifestyle behaviors and treatment compliance in hypertensive individuals
  1. Tez No: 873812
  2. Yazar: KÜBRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik, hipertansiyon, ilaç tedavisine uyum, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Healthy lifestyle behaviors, hypertension, medication adherence, nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışma hipertansif bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıyla tedavi uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu çalışmanın örneklemini Erzurum Şehir Hastanesinin dahiliye ve kardiyoloji polikliniklerine başvuran hipertansiyon tanısı alan hastalar oluşturdu. Örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 262 hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtım Formu, Hill Bone Hipertansiyon Tedavisine Uyum Ölçeği (HBHTUÖ) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II )kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U testi, t testi, varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların SYBDÖ II toplam puan ortalaması 122.95±15.89 ve HBHTUÖ ölçeği toplam puan ortalaması 7.36±4.17 olarak bulunmuştur. Medeni durum, yaşanılan yer, birlikte yaşanılan kişiler durumuna göre HBHTUÖ toplam puan ortalaması farkı istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Sonuç: Hastaların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta düzeyde olduğu, hipertansiyon tedavisine uyumlarının ise yüksek olduğu bulunmuştur. Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıyla tedavi uyumları arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between healthy lifestyle behaviors and treatment compliance of hypertensive individuals. Material and Method: The sample of this descriptive and cross-sectional study consisted of patients diagnosed with hypertension who applied to the internal medicine and cardiology outpatient clinics of Erzurum City Hospital. The sample consisted of 262 patients who met the inclusion criteria. Patient Information Form, Hill Bone Hypertension Treatment Compliance Scale (HBHTCS) and Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (HLBS II) were used to collect the data. Mann Whitney U test, t test, and analysis of variance were used in the evaluation of the data. Results: The mean total score of the patients was found to be 122.95±15.89 and the mean total score of the HBHTCS scale was found to be 7.36±4.17. The difference in the mean HBHTCS total score according to marital status, place of residence, and cohabitants was statistically significant (p0.05). Conclusion: It was found that the healthy lifestyle behaviors of the patients were moderate and their compliance with hypertension treatment was high. No relationship was found between healthy lifestyle behaviors and treatment compliance.