Yeni sentezlenen schiff bazı metal komplekslerinin kolinesteraz enzimleri aktivitesi üzerine etkilerinin in vitro ve in silico metotlarla incelenmesi
Investigation of the effects of novel synthesized schiff base metal complexes on cholinesterase enzymes activity by in vitro and in silico methods
- Tez No: 873829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: AChE, BChE, Schiff Bazı Metal Kompleksleri, AChE, BChE, Schiff Base Metal Complexes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu tez kapsamında AChE ve BChE enzimlerinin aktiviteleri üzerine Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan takrin ilacına alternatif olarak yeni sentezlenen Schiff Bazı ligandı (LH) ve metal kompleksleri (CoL2, CuL2, NiL2 ve ZnL2)'nin kinetik parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal Metot: Bileşiklerin AChE, BChE aktivitesi spektrofotometrik olarak Ellman yöntemi ile belirlendi. AChE ve BChE için in vitro ihibisyon etkisini gösteren yeni sentezlenen Schiff Bazı ligandı (LH) ve metal kompleksleri (CoL2, CuL2, NiL2 ve ZnL2)'nin IC50 değerleri ve Ki sabitleri hesaplanarak inhibisyon tipleri belirlendi. Bulgular: Schiff Bazı ligandı (LH) ve metal kompleksleri (CoL2, CuL2, NiL2 ve ZnL2)'nin AChE için KI değerleri 26,94 ± 2,14 ile 65,85 ± 5,34 arasında değişirken, BChE için 345,10 ± 30,31 ile 1187,00 ± 62,23 arasında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmada kullandığımız Schiff Bazı metal komplekslerinin AChE ve BChE enzimlerini önemli ölçüde inhibe ettiği tespit edilmiştir. 2024, 66 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: Within the scope of this thesis, it is aimed to determine the kinetic parameters of the newly synthesized Schiff Base ligand (LH) and metal complexes (CoL2, CuL2, NiL2 and ZnL2) as an alternative to the drug tacrine used in the treatment of Alzheimer's disease, on the activities of AChE and BChE enzymes. Material and Method: AChE and BChE activities of the compounds were determined spectrophotometrically by the Ellman method. Inhibition types were determined by calculating the IC50 values and Ki constants of the newly synthesized Schiff Base ligand (LH) and metal complexes (CoL2, CuL2, NiL2 and ZnL2), which showed in vitro inhibition effects for AChE and BChE. Result: While the KI values of Schiff Base ligand (LH) and metal complexes (CoL2, CuL2, NiL2 and ZnL2) for AChE vary between 26.94 ± 2.14 and 65.85 ± 5.34, for BChE it is 345.10 ± 30. It was determined to be between 31 and 1187.00 ± 62.23. Conclusion: Schiff It has been determined that some metal complexes significantly inhibit AChE and BChE enzymes. 2024, 66 Pages