Yeni sentezlenen Schiff bazı metal komplekslerinin karbonik anhidraz I ve II izoenzimlerinin aktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of newly synthesized Schiff base metal complexes on the activities of carbonic anhydrase I and II isoenzymes
- Tez No: 933445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İnhibisyon, Karbonik Anhidraz, Schiff Bazı Metal Kompleksleri, Inhibition, Carbonic Anhydrase, Schiff Base Metal Complexes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Glokom hastalığının tedavisinde kullanılan Asetazolamide alternatif olarak yeni sentezlenen Schiff bazı ligandı (LH) ve metal kompleksleri (CoL2, CuL2, NiL2 ve ZnL2)'nin hCA I ve hCA II izoenzimlerinin aktiviteleri üzerindeki inhibisyon etkilerini belirlemek üzere çalışmalar yapılmıştır. Materyal Metot: Bu kapsamda gerçekleştirilen tez çalışmasında, sentezlenen Schiff bazı metal komplekslerinin hCA I ve hCA II izoenzimleri üzerindeki inhibisyon etkileri incelenmiştir. Asetazolamid pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Her bir metal kompleksi için IC50 ve Kİ değerleri hesaplanmış ve inhibisyon türleri belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmada IC50 ve KI değerleri hCA I izoenzimi için sırasıyla 111,70 ± 2,18-771,90 ± 17,55 nM ve 99,16 ± 9,21- 721,90 ± 53,46 nM aralığında olduğu belirlendi. Aynı parametreler hCA II izoenzimi için sırasıyla 160,50 ± 3,27- 1076,00 ± 29,39 nM ve 125,60 ± 9,31-1033,00 ± 56,99 nM aralığında hesaplandı. Sonuç: Çalışmada kullandığımız Schiff Bazı metal komplekslerinden CoL2 bileşiğinin hCA I enzimini önemli ölçüde inhibe ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis study, studies were carried out to determine the inhibition effects of the newly synthesized Schiff base ligand (LH) and metal complexes (CoL2, CuL2, NiL2 and ZnL2) as an alternative to Acetazolamide used in the treatment of Glaucoma, on the activities of hCA I and hCA II isoenzymes. Material and Method: In this thesis study, the inhibition effects of the synthesized Schiff base metal complexes on hCA I and hCA II isoenzymes were examined. Acetazolamide was used as a positive control. IC50 ve Kİ values were calculated for each metal complex and inhibition types were determined. Result: In the study, IC50 ve Kİ values were determined to be in the range of 111.70 ± 2.18-771.90 ± 17.55 nM and 99.16 ± 9.21-721.90 ± 53.46 nM, respectively, for the hCA I isoenzyme. The same parameters were calculated for the hCA II isoenzyme in the range of 160.50 ± 3.27-1076.00 ± 29.39 nM and 125.60 ± 9.31-1033.00 ± 56.99 nM, respectively. Conclusion: It has been determined that the CoL2 compound, one of the Schiff Base metal complexes we used in the study, significantly inhibits the hCA I enzyme.