Sosyal belediyecilik, sosyal yardım ve kadınlar: Çankırı Belediyesi örneği
Social municipalism, social aid and woman: the example of Çankırı Municipality
- Tez No: 873909
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEDİYE ŞİRİN AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Yerel yönetimler ve Sosyal Belediyecilik, Çankırı Belediyesi, Social State, Local governments and Social Municipality, Çankırı Municipality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Küreselleşmeyle birlikte dünya genelinde merkezi ve yerel yönetimlerde önemli değişimler yaşandı. 1980'lere kadar kamu hizmetleri, toplum içinde eşitlik sağlama amacıyla yürütülüyordu. Ancak 1980'lerden sonra neoliberal politikaların etkisiyle, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi yönünde adımlar atıldı ve devletin piyasaya müdahale etmemesi gerektiği düşüncesi benimsendi. Refah düzeyinin artması, eğitim, konut, sağlık ve iş istihdamı gibi önemli konuların etkili bir şekilde yönetilmesi toplum için hayati öneme sahiptir.1980'den sonra Türkiye'de sosyal hizmetlerin büyük bir kısmı belediyelere devredildi. Bu süreç, yerel yönetimlerin toplumun ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılamasını amaçlıyordu. Ancak özelleştirme politikalarının etkisiyle bazı hizmetlerin kalitesinde ve erişiminde zorluklar yaşandı. Dolayısıyla, belediye hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve etkinliği için dengeli bir yaklaşım benimsenmesi gerekmektedir. Bu, hem özel sektörün rolünü hem de devletin sorumluluklarını göz önünde bulundurmayı gerektirir. Çalışmada, Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemlerde belediyelerin gelişimi ve dönüşümü incelenirken, yerel yönetimler açısından sosyal belediyecilik kavramı ele alınmıştır. Sosyal belediyecilik anlayışı, belediyelerin sadece altyapı hizmetlerini değil, aynı zamanda toplumun sosyal ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak hizmet sunmalarını ifade eder. Bu bağlamda, Çankırı Belediyesi örneği üzerinden sosyal belediyecilik uygulamaları incelenmiştir. Özellikle, kadınlar için sunulan hizmetler bu analizin merkezinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
With globalization, significant changes have occurred in central and local governments around the world. Until the 1980s, public services were carried out with the aim of ensuring equality in society. However, after the 1980s, under the influence of neoliberal policies, steps were taken towards the privatization of public services and the idea that the state should not intervene in the market was adopted. Increasing the level of welfare and effectively managing important issues such as education, housing, health and employment are vital for society. After 1980, most of the social services in Turkey were transferred to municipalities. This process aimed to enable local governments to meet the needs of society more effectively. However, due to the impact of privatization policies, there were difficulties in the quality and access of some services. Therefore, a balanced approach needs to be adopted for the sustainability and effectiveness of municipal services. This requires considering both the role of the private sector and the responsibilities of the state. In the study, while examining the development and transformation of municipalities in the pre- and post-Republic periods, the concept of social municipalism in terms of local governments is discussed. The concept of social municipalism means that municipalities provide services by taking into account not only infrastructure services but also the social needs of the society. In this context, social municipal practices were examined through the example of Çankırı Municipality. In particular, services for women were at the center of this analysis.