Açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda saptanan endometrial polip ve septum için histeroskopik tedavinin tüp bebek tedavi sonuçlarına etkisi
The effect of hysteroscopic treatment on in-vitro fertilization treatment outcomes in patients with unexplained infertility having endometrial polyps or uterine septum
- Tez No: 873993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ YAVUZ TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, IVF, septalı uterusu, polipektomi, Unexplained infertility, IVF, septal uterus, polypectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Balkış, Ç. Açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda saptanan endometrial polip ve septum için histeroskopik tedavinin tüp bebek tedavi sonuçlarına etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2024. Bu çalışmada, açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda saptanan endometrial polip ve septum için histeroskopik tedavinin tüp bebek tedavi sonuçlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Retrospektif olarak yapılan bu çalışma, Ocak 2020-Ocak 2023 tarihleri tarihleri arasında hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Sağlığı Merkezine açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF uygulanan toplam 436 hasta çalışmaya olgu üzerinde gerçekleşmiştir. Açıklanmayan infertilite nedeniyle tüp bebek tedavisi planlanan olgularda tedavi öncesi endometrial polip ve uterin septum saptanması sonrası histeroskopik polipektominin ve septum insizyonu uygulanan olgular ile histeroskopide normal kavite bulguları tespit edilen olgular olarak üç grup oluşturuldu. Çalışma grupları arasında biokimyasal gebelik oranı, klinik gebelik oranı ve canlı doğum oranı gibi parametreler değerlendirilmiştir. Kontrol grubunda, biyokimyasal gebelik, klinik gebelik ve canlı doğum sırası ile %8.4, %41.7 ve %31.5 olarak bulunmuştur. Polipektomi eksizyonu uygulanan grupta sırası ile %6.8, %20.6 ve %13.7 olarak bulunmuş olup septum insizyonu uygulanan grupta aynı parametreler sırası ile %17.6, %29.4 ve %23.5 olarak bulunmuştur. Gruplar arasında sonuçlar değerlendirildiğinde biokimyasal gebelik, klinik gebelik and canlı doğum, (p:0,395, p:0,50, p:0,111,) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Bu çalışma, açıklanamayan infertilite nedenli IVF tedavisi planlanan ve de rutin kontrolde septum ve endometrial polip tespit edilen olgularda hem histeroskopik metroplasti, hem de histeroskopik polipektomi uygulamasının üreme sonuçları üzerinde önemli ölçüde olumlu etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca her iki grupta da IVF ve gebelik sonuçları uterin kavitesi normal olanlarla istatistiksel olarak benzer olduğu gösterilmesine rağmen septum ve polip nedenli opere edilen hastalarda bir miktar daha düşük gebelik sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Balkış, Ç. The effect of hysteroscopic treatment on in-vitro fertilization treatment outcomes in patients with unexplained infertility having endometrial polyps or uterine septum. Eskisehir Osmangazi University Medical school, Department of Obstetrics and Gynecology Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2024. In this study, we aimed to investigate the effect of hysteroscopic treatment on in-vitro fertilization treatment outcomes among patients with unexplained infertility who had endometrial polyps or uterine septum. This retrospective study was conducted on a total of 436 patients who underwent IVF (in-vitro fertilization) due to unexplained infertility at the Reproductive Health Center of the Department of Obstetrics and Gynecology of our hospital between January 2020 and 2023. Patients were divided into three groups as; women who underwent hysteroscopic polypectomy, uterine septum incision and no operative hysteroscopic treatment before assisted reproductive treatments. The study examined parameters including biochemical pregnancy rate, clinical pregnancy rate and live birth rate . In control group, the biochemical pregnancy, clinical pregnancy and live birth rates were 8.4%, 41.7% and 31.5%, respectively. In polypectomy group these rates were %6.8, %20.6 and 13.7% for the same parameters, while in septum incision group these rates were 17.6%, 29.4% ve 23.5%, respectively. Statistical analysis revealed no significant differences between the groups in terms of biochemical pregnancy, clinical pregnancy and live birth rates (p:0,395, p:0,50, p:0,111). This study showed that both hysteroscopic metroplasty and polypectomy did not have a significant positive impact on the reproductive outcomes in cases whose IVF treatment was planned due to unexplained infertility. In addition, although IVF and pregnancy result were shown to be statistically similar in both groups to those with normal uterin cavity, slightly lower pregnancy result were obtained in patients operated for uterine septum and endometrial polyp.