Ayaktan sistemik antikanser tedavi alan aktif kanseri bulunan hastalarda kanserle ilişkili tromboembolik olay riskini öngörmede onkotev risk skorlaması modelinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 873996
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Venöz Tromboemboli, Khorana, ONKOTEV, Cancer, Venous Thromboembolism, Khorana, ONKOTEV
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Venöz tromboemboli kanser hastalarında sık görülen ve ciddi sonuçları olan bir sorundur. Kanser hastalarında venöz tromboembolik olay yönetiminde yetersizlik yaşanmaktadır. Sık takip edilen ve hasta özelinde belirlenen zaman dilimlerinde tekrarlı olarak değerlendirilen kanser hastalarında venöz tromboembolik olay gelişmesinden birden fazla faktör rol oynamaktadır. Daha önceki çalışmalarda gerek yatarak, gerek ayaktan sistemik tedavi alan hastalarda genel ya da kanser gruplarına özel olarak venöz tromboemboli olay geçirilme durumu ve sıklığı gözden geçirilmiştir. Bu çalışmada ONKOTEV Skorunun ayaktan sistemik antikanser tedavisi alan kanser hastalarında tedavi öncesinde hesaplanarak bir yıl içerisinde gelişebilecek venöz tromboembolik olayları öngörmek, onkologlar tarafından ek tetkik gerektirmeden poliklinik muayenesinde ONKOTEV Skoru ile hastanın klinik özellikleri birleştirilerek profilaktik tedavi açısından değerlendirilmesi hedeflendi. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalına 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üzeri, antikoagülan tedavi almayan, sistemik antikanser tedavisi alan, en az 12 ay boyunca takip edilmiş hastaların ONKOTEV skoru hesaplandı. Daha önceki çalışmalara ek olarak bevasizumab, Tirozin Kinaz İnhibitörü kullanımı, antiagregan kullanımı ve başvuru sonrasında major cerrahi öyküsü değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız Türkiye popülasyonunda ayaktan anti-kanser tedavi alan hastalarda venöz tromboembolik olay riskini öngörmede ONKOTEV Skorunun doğrulaması için yapılmış ilk çalışmadır. Khorana Skoru, Metastatik Hastalık ve Makroskobik vasküler ve lenfatik kompresyon arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. ONKOTEV Skorunun yüksek ve ara risk olması da yine artan VTE riski ile ilişkiliydi. Çalışmamızda ONKOTEV Skoruna ek olarak bevacizumab-TKI kullanımı, major cerrahi öyküsü ve antiagregan kullanımına da yer verildi. Hasta sayısındaki kısıtlılık nedeniyle bevacizumab ve TKI kullanımı artan VTE ile ilişkili bulunamasa da daha fazla sayıda hastanın dahil edildiği başka çalışmalara ihtiyaç vardır. Antiagregan kullanımı ve majör cerrahi ile de artan VTE riski arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Sonuçlarımıza göre ONKOTEV skoru ve Khorana skoru VTE riskini öngörmede kullanışlı skorlama sistemleridir. ONKOTEV skoru görece yeni olarak kullanımda olmasında dolayı daha fazla çalışma ve veriye ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Venous thromboembolism is a common problem in cancer patients and has serious consequences. There is inadequate management of venous thromboembolic events in cancer patients. More than one factor plays a role in the development of venous thromboembolic events in cancer patients who are frequently followed up and evaluated repeatedly at patient-specific time periods. Previous studies have reviewed the incidence and frequency of venous thromboembolism in patients receiving systemic treatment, both inpatients and outpatients, in general or specifically for cancer groups. In this study, it was aimed to calculate the ONKOTEV Score in cancer patients receiving outpatient systemic anticancer treatment before the treatment and to predict venous thromboembolic events that may develop within 1 year, and to evaluate it in terms of prophylactic treatment by combining the ONKOTEV Score with the patient's clinical characteristics in the outpatient clinic examination by oncologists, without requiring additional examination. Method: Patients over 18 years of age, who were over the age of 18, who were not receiving anticoagulant treatment, who were receiving systemic anticancer treatment, who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Section of Medical Oncology between January 1, 2022 and December 31, 2022, and were followed for at least 12 months. ONKOTEV score was calculated. In addition to previous studies, bevacizumab, Tyrosine Kinase Inhibitor use, antiaggregant use and major surgery history after admission were evaluated. Results: Our study is the first study conducted to validate the ONKOTEV Score in predicting the risk of venous thromboembolic events in outpatient anti-cancer treatment patients in the Turkish population. A significant relationship was found between Khorana score, metastatic disease, and macroscopic vascular and lymphatic compression. High and intermediate risk ONKOTEV score was also associated with increased VTE risk. In addition to the ONKOTEV score, bevacizumab-TKI use, major surgery history and antiplatelet use were also included in our study. Although bevacizumab and TKI use could not be found to be associated with increased VTE due to the limited number of patients, other studies including a larger number of patients are needed. No significant relationship was found between antiplatelet use and major surgery and the increased risk of VTE. Conclusion: According to our results, ONKOTEV score and Khorana score are useful scoring systems in predicting VTE risk. Since the ONKOTEV score is relatively new in use, it needs more studies and data.