Karesi kırsal mahalleleri (İbirler-Davutlar-Karakol) halkbilimi ürünleri
Folklore products of Balıkesir/Karesi (Ibirler-Davutlar-Karakol) rural districts
  1. Tez No: 874063
  2. Yazar: GAMZE GÜNEY KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbirler, Davutlar, Karakol, Folklor, İbirler, Davutlar, Karakol, Folk Literature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET KARESİ KIRSAL MAHALLELERİ (İBİRLER-DAVUTLAR-KARAKOL) HALKBİLİMİ ÜRÜNLERİ GÜNEY KARADUMAN, Gamze Yüksek Lisans, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ali DUYMAZ 2024, 145 Sayfa Bu çalışmada Balıkesir Karesi İlçesi“İbirler, Davutlar ve Karakol”mahallelerinde yaşayan halkın, kültürel özellikleri araştırılıp incelenmiştir. Çalışmanın amacı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin hatırlanması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Burada yaşayan halkın bölgeye gelişleri gibi tarihî unsurların yanı sıra inanç ve inanç kavramları, halk edebiyatı ve halkbilimi ürünleri, sözlü ve yazılı kaynaklardan edinilen bilgiler doğrultusunda incelenerek çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen bulgularla bölgede yaşayan muhacirlerin kim oldukları ve kültürel dokuları hakkında tespitlerde bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana konusu olan halk bilimi ve halk edebiyatı ürünleri derlenmeden önce bölge hakkında gerekli coğrafî ve kültürel araştırmalar yapılmıştır. Bölgede yaşayan halkın çoğunluğunu muhacirler oluşturmaktadır. Muhacirlerin kökeni, bu coğrafyaya geliş nedenleri, iskân durumları da araştırmaya dahil edilmiştir. Bu çalışma,“muhacir”olarak adlandırılan; İbirler, Davutlar ve Karakol mahalleleri haklarının tarihini ve özellikle de sözlü kültürünü farklı açılardan değerlendiren bir alan araştırmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOLKLORE PRODUCTS OF BALIKESİR/KARESİ (İBİRLER-DAVUTLAR-KARAKOL) RURAL DISTRICTS GÜNEY KARADUMAN, GAMZE Master Thesis, Department of Turkish Language and Literature Advisor: Prof. Dr. Ali DUYMAZ 2024, 145 pages This study examines and investigates the cultural characteristics of the people living in the“Ibirler, Davutlar, and Karakol”neighborhoods of Karesi District in Balıkesir, Turkey. The aim of the study is to revive forgotten traditions in today's society and pass them on to future generations. Historical elements such as the arrival of the people to the region, as well as beliefs, concepts of faith, folk literature, and folklore products of the people, are included in the study based on information obtained from oral and written sources. The findings are used to determine the identity of the migrants living in the region and their cultural heritage. Prior to compiling folkloric and folk literature products, necessary geographical and cultural research was conducted about the region. The majority of the population in the region consists of migrants. The origins of these migrants, reasons for their migration to this region, and their settlement situations are also investigated. This study is an area research that evaluates the history and particularly the oral culture of the neighborhoods of Ibirler, Davutlar, and Karakol, collectively referred to as“Muhacir,”from different perspectives.