ESP in action: application of lem in Gaziantep industry through online languageteaching
Sahada özel amaçlı ingilizce: Online dil öğretimi ile Gaziantep endüstrisinde yalın yöntemin uygulanması
  1. Tez No: 874073
  2. Yazar: EMİNE YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın yöntem, özel amaçlı ingilizce, uzaktan eğitim, akademik başarı, Lean educational method, ESP, distance education, academic success
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi kentlerinden Gaziantep'te gerçekleştirilen araştırma, Gaziantep Üniversitesi ve uluslararası alanda aktif faaliyet gösteren özel bir şirketin ortak bilimsel çalışmasıdır. Saha araştırmaları ve yazın derlemeleri sonucunda Gaziantep'te iş insanları ve iş İngilizcesi konusunda bugüne dek herhangi bir araştırma yapılmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak iş dünyasındaki İngilizce eksikliğini kapatma hedefiyle çalışmanın amacı belirlenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın erişilebilir ve uygulanabilir olması için uzaktan eğitim yöntemi tercih edilmiştir. Teknolojinin hayata entegre olmasının avantajlarından faydalanılarak katılımcıların zaman ve mekân kısıtlaması olmadan özel olarak geliştirilen Online Dil Öğretimi ile Gaziantep Endüstrisinde Yalın Yöntemin Uygulanması programına erişimi hedeflenmiştir. Prosedürler tamamlandıktan sonra, projeye katılacak çalışanlar belirlenmiştir. Ön-test ve ihtiyaç analizi yapılarak çalışanların birincil ihtiyaçları ve yabancı dil düzeyleri belirlenmiştir. Bu doğrultuda sekiz haftalık ve on altı saatlik bir eğitim başlatılmıştır. Eğitim içeriği, katılımcıların ihtiyaçlarına uygun olacak biçimde Yalın Eğitim Yöntemi'ne göre tasarlanmış olup yöntemin verimliliği incelenmiştir. Eğitim içerikleri, teknolojik araçlar ve interaktif materyaller kullanılarak oluşturulmuş; katılımcıların öğrenirken keyif almaları sağlanmıştır. Eğitim süresince ara değerlendirmeler yapılarak programın işlevselliği düzenli olarak denetlenmiştir. Yalın Eğitim Yöntemi'ne uygun teknikler ve Zoom, Google Classroom, Padlet gibi interaktif Web 2.0 araçları sayesinde katılımcılarda derse aktif katılım isteği oluşmuştur. Sekiz haftalık eğitimin ardından katılımcılara son-test uygulanmıştır. Ön-test ve son-test sonuçları karşılaştırılarak verilen eğitimin başarılı olup olmadığı analiz edilmiştir. SPSS analizleri, eğitimin katılımcılar üzerinde önemli ölçüde pozitif etki bıraktığını ve katılımcıların yabancı dil başarılarının 45.1 olan ön-test ortalamasından 52.92' a yükselerek son test ortalamasında artış gösterdiği ispatlamıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Yalın Eğitim Yöntemi ile yetişkin grupları ve iş dünyasına yönelik iş İngilizcesi çalışmalarında kısa sürede hızlı ve etkili bir biçimde başarıya ulaşılabileceği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, araştırmada, uzaktan eğitim yapılmasıyla zaman engeli bulunan kişilerin de kolayca programa dahil olabildikleri ve böylece zamandan tasarruf edebildikleri saptanmıştır. Uygulanan programın içeriğine iş İngilizcesine yönelik etkili ders planları ve materyal örnekleri de eklenerek programın uygulanma aşamaları açıkça belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in Gaziantep, an industrial city in the Southeastern Anatolia region. This research was a joint effort of Gaziantep University and a private company that participated in many international activities. Through fieldwork and literature reviews, it was determined that there had been no previous research on business English in Gaziantep. Based on the research results, the study's aim was to address the English language deficiency in the business world. In this context, distance education method was used to make the study easy to access; participants can access the training program at any time and place. After the necessary procedures were established, the employees who could participate in the project were determined. The employees' primary needs and foreign language levels were determined with a pretest and a need analysis. A training model was developed accordingly, and the eight-week training was started. The training content was organized according to the Lean Educational Method, considering the needs of all participants, and the efficiency of the method in question was examined. Training content, incorporating technological tools and interactive materials, was planned to ensure that participants enjoyed learning throughout the course. The effectiveness of the program was evaluated with interim evaluations during the training. Thanks to the Lean method and Web 2.0 tools such as; Zoom, Google Classroom and Padlet, active and willing participation in the lessons was observed. The employees were administered a posttest at the end of the eight-week training using the Lean educational method. The success of the training was evaluated based on findings obtained by comparing pre-test and post-test results. SPSS analyses proved that the training had a significantly positive impact on the participants and increased the participants' foreign language successes from an average pre-test score of 45.1 to 52.92 in the post-test. In light of these findings, it has been proven that language success can be increased quickly by using the Lean Educational Method effectively. It has been determined that great success can be achieved quickly with the lean educational method, a training model used to achieve rapid success in areas for adult groups and the business world. In addition, this study determined that people with time constraints could easily participate in the program with distance education and save time while doing so. Lesson plans and material examples for business English that can be used effectively in the language field of the program are also included in the program content.