Almanya'daki Türklerin itikadî anlayışları
Understanding of faith among Turks in Germany
- Tez No: 874100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SOYAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Göç, İşçi Göçü, Almanya'da Yaşayan Türkler, Gekeneksel İslâm Anlayışı, Tasavvuf Düşüncesi, Selefî Düşünce, Theology, Migration, Labor Migration, Turks Living in Germany, Traditional Understanding of Islam, Sufi Understanding of Islam, Salafi Understanding of Islam
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kelam Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Almanya'da altmış yıla uzanan bir Türk varlığı söz konusudur. Başlangıçta geri dönüşü esas alan söylemlere sahip olan bu kimseler, zamanla Almanya'da kalıcı hale gelmişler; kalıcı olmalarının anlaşılması ile öncelikle dinî inançların ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına imkân sağlayacak çeşitli sivil toplum yapıları kurulmasında aktif rol almışlardır. Ağırlıklı olarak geleneksel İslâm anlayışına sahip Almanya'daki Türkler, cami ve dernek ortamlarında din anlayışlarını koruma yoluna gitmişlerdir. Çalışmada Almanya'da yaşayan Türklerin itikat anlayışları, göç sosyolojisi de dikkate alınarak kelamî perspektiften incelenmeye ve itikadî yapılarında bir değişim olup olmadığı saptanmaya çalışılmıştır. Bunun için Almanya'nın farklı bölgelerinde yaşayan 537 Müslüman Türk katılımcı üzerinde nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Çalışmada, Almanya'da yaşayan Türklerin ağırlıklı olarak geleneksel İslâm anlayışını korudukları, bununla birlikte belli oranda tasavvufî İslâm anlayışına, yer yer de Selefî İslâm anlayışına yönelim gösterdikleri bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
There has been a Turkish presence in Germany dating back sixty years. These people, who initially had discourses based on return, have become permanent residents in Germany over time; with the understanding of their permanence, they have taken an active role in establishing various civil society structures that will enable them to meet their religious beliefs and cultural needs. Turks in Germany, who predominantly have a traditional understanding of Islam, have tried to protect their knowledge of religion in mosques and association environments. In this study, the theological perspective of the Turks living in Germany, taking into consideration the sociology of migration, has been analyzed and tried to determine whether there is a change in their theological structures. For this purpose, a quantitative research method was applied to 537 Muslim Turkish participants living in different regions of Germany. In the study, it was established that the Turks living in Germany mainly preserve the traditional understanding of Islam, and they also show a certain tendency towards the Sufi understanding of Islam and occasionally towards the Salafist understanding of Islam.