Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin iktisadi hayata etkisi: 'Tarım Kredi Kooparatifleri örneği'
The impact of civil society organizations in Turkey on economic life: The case of Agricultural Credit Cooperatives
- Tez No: 874266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN GAYTANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşları, Tarım Kredi Kooperatifleri, Civil Society, Non-Governmental Organizations, Agricultural Credit Cooperatives
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sivil toplum kuruluşları kâr amacı olmayan ve gönüllülük esasına dayalı hareket eden örgütlerdir. STK'ların temelinde toplumun demokratik bir şekilde yönetilmesi için gereken şartların sağlanması için devlet ile toplum arasında köprü görevi oluşturma arzusu yer almaktadır. Bu nedenle hükümetleri sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yönden etkileyebilmek için faaliyette bulunurlar. Türkiye'de STK kapsamında faaliyet gösteren ve temelleri Osmanlı devletine kadar uzanan Tarım Kredi Kooperatifleri temelde çiftçinin daha ucuz kredi alabilmesi ve tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 1935 yılında kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin dağınık olan çiftçilerin bir arada üretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla birçok konuda ortaklarının yanında bulunmuş ve onları desteklemiştir. Yapılan araştırma sonucunda Tarım Kredi Kooperatiflerinin iktisadi açıdan hem ülke ekonomisine hem de ortaklarına farklı kaynaklar temin edebilmeleri için ekonomik destekte bulunarak Türk tarımının gelişiminde öncü rol üstlenmiştir. Türkiye'nin kalkınma planlarını incelendiğinde hükümetlerin Tarım Kredi Kooperatiflerini her dönem içerisinde gelişim ve değişimini göz önünde bulundurarak farklı politikalar izlemesine olanak sağlamış ve Türkiye ekonomisine olan etkisini göz önünde bulundurarak sürekli olarak ön planda tutmaya çalışmışlardır. Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına kredi sağlamanın yanı sıra aynı zamanda üreticilerden aldıkları doğal ve kaliteli ürünleri kendi bünyesinde kurduğu iştirakleri ile organize bir şekilde işleyerek tüketicilerin hizmetine sunmaktadır. Bu yönü ile hem aradaki komisyoncuların hem de diğer faktörlerin minimize edilerek halkın yararına fayda sağlamaktadır. Bu da hem ülke ekonomisini hem de tarım sektörüne ilişkin ekonominin olumlu yönde gelişmesine doğrudan katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Non-governmental organizations are non-profit organizations that act on a voluntary basis. At the core of NGOs is the desire to act as a bridge between the state and society in order to provide the necessary conditions for the democratic management of society. For this reason, they act to influence governments socially, politically, economically and culturally. Agricultural Credit Cooperatives, which operate within the scope of NGOs in Turkey and whose foundations date back to the Ottoman Empire, were established in 1935 and started their activities mainly in order to enable farmers to get cheaper loans and to support agricultural production. In order to support the joint production activities of the scattered farmers of the Agricultural Credit Cooperatives, he has been with and supported his partners in many issues. As a result of the research, it has assumed a leading role in the development of Turkish agriculture by providing economic support to the Agricultural Credit Cooperatives in order to provide different resources to both the country's economy and its partners economically. When Turkey's development plans are examined, they have enabled governments to follow different policies by considering the development and change of Agricultural Credit Cooperatives in each period and have constantly tried to keep them in the forefront by considering their impact on the Turkish economy. In addition to providing loans to their partners, Agricultural Credit Cooperatives also offer natural and quality products they receive from producers to the service of consumers by processing them in an organized manner with the subsidiaries established within their own organization. In this respect, it benefits the public by minimizing both the brokers and other factors in between. This can be said to directly contribute to the positive development of both the country's economy and the economy related to the agricultural sector.