Polikistik over sendromu olan kadınlarda yeme davranışı ile depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
- Tez No: 874310
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, yeme bozukluğu, depresyon, anksiyete, yaşam kalitesi, Yeme Tutum Testi (EAT-26), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği- Kısa Formu (WHOQOL-BREF), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Polycystic ovary syndrome, eating disorder, depression, anxiety, quality of life, Eating Attitudes Test (EAT-26), World Health Organization Quality of Life- Brief Version (WHOQOL-BREF), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda yeme davranışının değerlendirilmesi, yemek bozukluğu (ED) geliştirme riskinin araştırılması ve bunun depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Bu sayede kişilerin bu olumsuz durumlarla karşılaşmasını kısa ve uzun vadede iyileştirebilecek çalışmalara katkıda bulunmak hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı polikliniklerine başvuran, 18-45 yaş arası 200 PKOS, 200 kontrol hastası çalışmaya dâhil edildi. Hastalardan Yeme Tutum Testi (EAT-26), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalite Ölçeği- Kısa Formu (WHOQOL-BREF), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) formlarını doldurmaları istendi. Bulgular: PKOS'ta EAT-26 toplam ve anksiyete skorları kontrol grubuna göre daha yüksek, yaşam kalitesi genel sağlık skoru daha düşük saptanmıştır. Yeme bozukluğu riski yüksek olan PKOS'lu kadınların anksiyete ve HADS toplam skoru daha yüksek saptanmıştır. Yeme bozukluğu riski yüksek olan kontrol hastalarının ise vücut kitle indeksi (VKİ), anksiyete ve HADS toplam skoru daha yüksek, WHOQOL-BREF toplam skoru daha düşük bulunmuştur. VKİ arttıkça yeme meşguliyeti, EAT-26 toplam ve anksiyete skoru artmıştır. VKİ normal olanların WHOQOL-BREF toplam skoru daha yüksektir. PKOS'ta depresyon ile WHOQOL-BREF toplam skoru ve non-PKOS'ta anksiyete ve WHOQOL-BREF toplam skoru arasında orta güç düzeyinde negatif korelasyon vardır. Non-PKOS'ta yeme meşguliyeti ve anksiyete arasında orta güç düzeyinde pozitif korelasyon vardır. PKOS'ta anksiyete ve depresyon seviyelerini gelir düzeyi, gebelik, çocuk, ilaç kullanımı ve doğum şekli etkilemektedir. Sonuç: PKOS'ta yeme bozukluğu ve anksiyete riski artmıştır. VKİ yükseldikçe bu bulgular kötüleşmekte yaşam kalitesi azalmaktadır. Bu sebeple PKOS hastalarının takibinde yeme bozukluğu ve anksiyete parametrelerine özellikle dikkat edilmeli kilo takipleri iyi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate eating behavior in women with polycystic ovary syndrome (PCOS), investigate the risk of developing eating disorders, and examine its impact on depression, anxiety, and quality of life. The goal is to contribute to studies that can potentially improve individuals' encounters with these negative conditions in both the short and long term. Materials and Methods: A total of 200 patients diagnosed with PCOS and 200 control subjects, aged between 18 and 45, who presented to the outpatient clinics of the Department of Obstetrics and Gynecology at Marmara University Pendik Training and Research Hospital were included in the study. Patients were asked to complete the Eating Attitudes Test (EAT-26), the World Health Organization Quality of Life -Brief Version (WHOQOL-BREF), and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) forms. Results: In PCOS, EAT-26 total and anxiety scores were found to be higher compared to the control group, while the overall health score of quality of life was lower. It was observed that women with PCOS who were at high risk for eating disorders had higher anxiety and HADS total scores. Similarly, control patients at high risk for eating disorders had higher BMI, anxiety, and HADS total scores, and lower WHOQOL-BREF total scores. As BMI increased, preoccupation with eating, EAT-26 total, and anxiety scores also increased. The WHOQOL-BREF total score was higher in individuals with normal BMI. In PCOS, there is a moderate negative correlation between depression and WHOQOL-BREF total score, and in non-PCOS individuals, there is a moderate negative correlation too between anxiety and WHOQOL-BREF total score. In non-PCOS individuals, there is a moderate positive correlation between preoccupation with eating and anxiety. Anxiety and depression levels in PCOS are influenced by income level, pregnancy, childbirth, medication use, and mode of delivery. Conclusion: Eating disorder and anxiety risk are increased in PCOS. As BMI increases, these findings worsen, leading to decreased quality of life. Therefore, special attention should be paid to eating disorder and anxiety parameters, and weight monitoring should be conducted carefully in the follow-up of PCOS patients.