Evcil hayvan besleyen çalışanlarda bağlanma düzeylerinin öznel mutlulukları ve iş yaşam kaliteleri üzerindeki etkisi
The effect of attachment levels on the subjective happiness and quality of work life of employees who keep pets
- Tez No: 874384
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evcil Hayvanlar, Öznel Mutluluk, İş Yaşam Kalite, Pets, Subjective Happiness, Quality of Work Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Evcil hayvan sahibi olan bireylerin, evcil hayvanlarına bağlılık durumları öznel mutluluklarını ve iş yaşam kalitelerini etkileyebilmektedir. Özellikle stres, depresyon, mutsuzluk gibi psikolojik açıdan sorun yaşayan ya da sorun yaşamaya meyilli kişilerin hayvan sahibi olmaları, onlarla evlerini ve hayatlarını paylaşmaları durumunda pek çok olumlu etkiden söz etmek mümkündür. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı; Burdur ilinde faaliyet gösteren hizmet ve üretim sektöründe yer alan beyaz yakalı çalışan bireylerin ve aynı zamanda bu çalışanlardan evcil hayvan besleyen bireylerin evcil hayvanlarına bağlanma düzeylerinin öznel mutluluk ve iş yaşam kaliteleri üzerindeki etkisini ölçmektir. Ayrıca bu çalışmada evcil hayvan besleyen çalışanların evcil hayvanlara bağlılık düzeylerinin, öznel mutluluklarının ve iş yaşam kalitesi algılarının demografik özelliklere göre farklılıkları incelenmiştir. Bu amaç çerçevesinde, nicel araştırma yöntemi ile yürütülen bu çalışmada Burdur İlinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde Google form aracılığı ile hazırlanan çevrimiçi anket tekniği kullanılarak araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Burdur ilinde faaliyet gösteren hizmet ve üretim sektöründe yer alan işletmelerin beyaz yakalı çalışan bireylerinden oluşmaktadır. Araştırmanın yürütülmesinde kullanılan anket formundan değişkenlerin ölçülmesi için Karameşe (2014) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan Lexington Evcil Hayvanlara Bağlılık Ölçeği, Akın ve Satıcı (2011) tarafından Türkçeye uyarlanan Öznel Mutluluk Ölçeği ve Çiçek (2005) tarafından geliştirilmiş olan İş Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın bulgularına göre evcil hayvanlara bağlılık düzeyi ile öznel mutluluk arasında ve evcil hayvanlara bağlılık düzeyi ile iş yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kavramların alt boyutu bağlamında incelendiğinde genel bağlanma ile öznel mutluluk, çalışma koşulları; hayvan hakları ile öznel mutluluk, sağlanan hizmetler; insan yerine koyma ile çalışma koşulları arasında anlamlı bir etkiye rastlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The attachment of individuals who own pets to their pets can affect their subjective happiness and quality of work life. Especially people who have psychological problems such as stress, depression and unhappiness, or are prone to problems, own pets and share their homes and lives with them. There are many positive effects. It is possible to. Based on this, the aim of this study is; to measure the effect of white-collar employees in the service and production sector operating in Burdur province, as well as the attachment levels of these employees who keep pets, to their pets on their subjective happiness and quality of work life. In addition, in this study, the differences in the level of devotion to pets, subjective happiness and perception of work life quality of employees who keep pets according to demographic characteristics were examined. Within the framework of this purpose, these activities, which are carried out with a good research method, were conducted in private sector regions operating in Burdur Province and an informative research was conducted through online surveys reviewed with Google form links. The routine of the research consists of white-collar workers in the service and production sector operating in Burdur province. To display the survey rate variables used in the research, the Lexington Pet Attachment Scale, adapted to Turkish by Karameşe (2014), the Subjective Happiness Scale adapted to Turkish by Akın and Salesman (2011) and the Work Life Quality Scale developed by Çiçek (2005) were used. According to the findings of the research, it was determined that there was a positive and significant relationship between the level of commitment to pets and subjective happiness, and between the level of commitment to pets and quality of work life. When examined in the context of the sub-dimensions of the concepts, general attachment and subjective happiness, working conditions; animal rights and subjective happiness, services provided; no significant effect was found between human substitution and working conditions.