Bariatrik cerrahinin morbidite üzerine uzun dönem etkisi ve komplikasyonları
Long-term effect of bariatric surgery on morbidity and complications
- Tez No: 874463
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR MÜSLÜM TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, metabolik parametreler, obezite, obezite cerrahisi, Bariatric surgery, metabolic parameters, obesity, obesity surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı cerrahi işlemin kilo verme açısından etkinliğinin değerlendirilmesi ve bariatrik cerrahi sonrası hastaların diyabetes mellitus, hipertansiyon, dislipidemi gibi uzun dönem morbidite durumlarının, cerrahi işlemin uzun dönem komplikasyonlarının, vitamin desteği ihtiyaçlarının, işlem sonrası uzun dönemde memnun kalma düzeylerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini 2017-2018 yılları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bariatrik cerrahi operasyonu olmuş 387 hasta oluşturmaktadır. Operasyon sonrası beş yıl boyunca takip edilen 165 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların operasyon öncesi ve sonrası morbidite durumları, kullandığı ilaçlar, hastaların ameliyattan memnun olma durumları ve gelişen komplikasyonlar hakkında veriler toplanmıştır. Araştırmanın verileri IBM SPSS Version 26.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların operasyon öncesi 124,67±18,42 olan ağırlık ortalaması operasyon sonrasında anlamlı bir azalma göstererek 83,48±12,74'e gerilemiştir. Diyabetus Mellitus oranında %27,3'lük anlamlı bir azalma, hipertansiyon oranında %6,5'lik istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir azalma saptanmıştır. Hastalardaki Trigliserit ve LDL düzeylerindeki azalışının istatistiki olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Hastaların operasyon öncesi ihtiyaç duyduğu insülin sayısı, oral Antidiyabetik ilaç sayısı ve antihipertansif ilaç sayısının operasyon sonrasında anlamlı şekilde azaldığı saptanmıştır. Operasyon sonrası dönemdeki antihiperlipidemik ilaç sayısı gerilemesinin istatistiki olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Hastaların operasyondan sonra proton pompa inhibitörü ilaç ihtiyacında anlamlı bir artış söz konusudur. Postoperatif dönemde Demir, Vitamin D, B12 ve Folat replasmanı alan kişi sayısı anlamlı düzeyde artmıştır ancak, hastaların Demir, Vit-D, B12 düzeylerinde anlamlı bir artış saptanmamıştır. Sadece folat düzeyinde anlamlı artış saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, bariatrik cerrahinin kilo verme ve metabolik parametreler açısından olumlu etkileri olduğu ancak vitamin eksiklikleri ve gastrointestinal sistem semptomlarının sık olduğu görülmüştür. Bariatrik cerrahinin medikal ve davranışsal tedaviler ile kilo veremeyen hastalarda uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the surgical procedure in terms of weight loss and to evaluate the long-term morbidity conditions of patients after bariatric surgery such as diabetes mellitus, hypertension, dyslipidemia, long-term complications of the surgical procedure, vitamin supplement needs, and long-term satisfaction levels after the procedure. Materials and Methods: The population of this cross-sectional study consists of 387 patients who underwent bariatric surgery at Ümraniye Training and Research Hospital between 2017 and 2018. 165 patients who were followed for five years after the operation were included in the study. Data were collected about the patients' pre- and postoperative morbidity, medications used, patients' satisfaction with the surgery, and complications. The data of the study were analyzed using IBM SPSS Version 26.0. Results: The average weight of the patients, which was 124.67±18.42 before the operation, decreased significantly to 83.48±12.74 after the operation. A significant decrease of 27.3% in the rate of diabetes mellitus and a statistically insignificant decrease of 6.5% in the rate of hypertension were detected. The decrease in Triglyceride and LDL levels in the patients was found to be statistically significant. It was determined that the number of insulin, oral antidiabetic drugs and antihypertensive drugs required by the patients before the operation decreased significantly after the operation. It was found that the decrease in the number of antihyperlipidemic medications in the postoperative period was not statistically significant. There is a significant increase in patients' need for proton pump inhibitor medication after the operation. The number of people taking Iron, Vitamin D, B12 and Folate replacement increased significantly in the postoperative period, but no significant increase was detected in the Iron, Vit-D, B12 levels of the patients. A significant increase was detected only in folate level. Conclusion: As a result of this study, it was observed that bariatric surgery had positive effects in terms of weight loss and metabolic parameters, but vitamin deficiencies and gastrointestinal system symptoms were common. It has been concluded that bariatric surgery can be applied to patients who cannot lose weight with medical and behavioral treatments.