Çocuk onkoloji polikliniğine konsülte edilen hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients consulted to pediatric oncology outpatient clinic
- Tez No: 874534
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ ERGÜRHAN İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk onkoloji, konsültasyon, lenfadenopati, kitle, infantil hemanjiyom, pediatric oncology, consultation, lymphadenopathy, mass, infantile hemangioma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş ve Amaç: Kısıtlı sayıda bulunan çocuk onkoloji kliniklerinde, özellikli hasta grubunun uygun tanı ve tedavi alabilmesi için bu kliniklerin verimli çalışabilmeleri hayati önemdedir. Diğer çocuk polikliniklerine başvuran hastaların çocuk onkoloji polikliniğine yönlendirilmeden önce değerlendirmesinin çok iyi yapılmasıyla pediatri polikliniklerinde takibinin uygun olduğu düşünülen hastaların konsültasyonundan kaçınarak, kritik hastaların takip edildiği bölümlerdeki gereksiz iş yükünün ve gereksiz maliyetin önüne geçilmesi sağlanabilir. Bu çalışmada tüm çocuk polikliniklerinden çocuk onkolojiye yönlendirilen hastalar değerlendirilerek, çocuk hekimlerinin klinik pratikte sık karşılaştıkları lenfadenopati, hemanjiyom gibi bulguların hangilerini yönlendirmeleri gerektiği konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Onkoloji polikliniğine Ekim 2020 - Ekim 2022 tarihleri arasında diğer polikliniklerden danışılan 0-18 yaş arası hastaların demografik, klinik özellikleri, yapılan tahlil ve tetkikler, hangi polikliniklerden ne sebeplerle yönlendirildiği, hastaların aldığı nihai tanı, tedavi, izlem süreci ve çocuk onkoloji kliniğine yönlendirilmesinin gerekliliği prospektif olarak incelendi. Bulgular: Çocuk onkoloji polikliniğine yönlendirilen hastaların %73,9' unun ön tanısı olmadan ve %75,5' ine herhangi bir tedavi verilmeden yönlendirildiği saptandı. Hastaların en sık yönlendirilme nedeni %32,9 oranla lenfadenopatiler olup onu sırasıyla kitle ve kistler takip etmektedir. Hemanjiyom nedeniyle yönlendirilen hastaların %50,8'i yönlendirilme kriterlerini karşılamadığı ve yalnızca 4 tanesi (%6,8) için propranolol tedavisi gerektiği saptandı. Hemanjiyomlar hariç tutulduğunda 322 hastadan yalnızca 16'sı (% 6) maliyn hastalık tanısı aldı. Sonuç: Çocuk hekimlerinin, çocuk onkoloji kliniğine hasta yönlendirirken belirli bulgular için tanımlanmış kriterleri bilmedikleri veya bildikleri halde uygulamadıkları görülmüştür. Bu durumun temelinde artan iş yükü ve hasta yoğunluğu ile önemli bir hastalığı atlama endişesinin yattığı düşünülmektedir. Bu durumu önlemek için çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitim müfredatına hasta danışma kriterlerinin eklenmesi ve her sene tekrarlanması, diğer branşlar için de bu düzenlemenin gerekliliği olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışma özgün bir çalışma olup literatürde bu kapsamda yapılmış başka bir çalışma olmaması nedeniyle değerlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In the limited number of pediatric oncology clinics, it is vital for these clinics to work efficiently in order for the special patient group to receive appropriate diagnosis and treatment. Patients admitted to other pediatric outpatient clinics should be evaluated elaborately before being referred to the pediatric oncology outpatient clinic, thus avoiding the consultation of patients who are thought to be appropriate for follow-up in general pediatric outpatient clinics, thus preventing unnecessary workload and unnecessary cost in departments where critically ill patients are followed up. In this study, we aimed to evaluate the patients referred to the pediatric oncology outpatient clinic from other outpatient clinics and to raise awareness of pediatricians about when they should refer to the pediatric oncology clinic with findings such as lymphadenopathy and hemangioma, which are frequently encountered in clinical practice. Materials and Methods: In this study, demographic and clinical characteristics of patients aged 0-18 years who were referred to the Pediatric Oncology outpatient clinic of Ankara Bilkent City Hospital Pediatrics Clinic from other outpatient clinics between October 2020 and October 2022, tests and examinations performed, referring clinics, refering reasons, the final diagnosis, treatment, follow-up process and the necessity of referral to the pediatric oncology clinic were prospectively analyzed. Results: It was found that 73.9% of the patients referred to the pediatric oncology outpatient clinic were referred without a preliminary diagnosis and 75.5% were referred without any treatment. The most common reason for referral was lymphadenopathy with a rate of 32.9%, followed by masses and cysts, respectively. Of the patients referred for hemangioma, 50.8% did not meet the referral criteria and only 4 (6.8%) required propranolol treatment. Excluding hemangiomas, only 16 of 322 patients (6 %) were diagnosed with malignant disease. Conclusion: It was observed that pediatricians did not acknowledged or did not apply the criteria defined for certain findings when referring patients to the pediatric oncology clinic. This is thought to be due to increased workload, numerosity of patients and the fear of missing an important disease. In order to prevent this situation, we think that patient counseling criteria should be included to the education curriculum of pediatricians and repeated every year. This study has an original context and is valuable because there is no other study in the literature in this spesific subject.