Özbek romanı Humoyun va Akbar'da edatlar
Prepositions in Uzbek novel Humoyun va Akbar
  1. Tez No: 874541
  2. Yazar: BÜŞRA ÇELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Özbek Türkçesi, Humoyun va Akbar, edatlar, Turkey Turkish, Uzbek Turkish, Humoyun va Akbar, prepositions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Edatlar, tek başlarına herhangi bir anlam taşımayan ancak cümle içerisinde kullanıldıkları zaman diğer isimlerle veya isim soylu sözcüklerle bağlantılı olarak anlam ilgisi kurabilen yardımcı sözcüklerdir. Özbek halk yazarı olan Pirimqul Qodirov'un Humoyun va Akbar adlı romanında geçen edatlar tespit edilmeden önce Türkiye Türkçesi ve Özbek Türkçesi dilciliğindeki edatlar ile ilgili geniş çaplı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda edatların tanımlarına, terim farklılıklarına, anlam ve işlevlerine yer verilmiştir. Ardından, Özbek Türkçesi dilbilgisi çalışmalarından elde edilen bilgiler kullanılarak edat görevinde kullanılan sözcükler tarama yöntemiyle belirlenmiştir. Bahsi geçen romandaki edatlar, görevleri ve yapılarına göre incelenmiş ve örnek cümlelerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prepositions are auxiliary words that do not carry any meaning on their own, but when used in a sentence, they can establish a meaning relation in connection with other nouns or noun-derived words. In order to identify the prepositions in the novel Humoyun va Akbar by Uzbek folk writer Pirimqul Qodirov, it was necessary to conduct an extensive research on prepositions in Turkish and Uzbek Turkish linguistics. Following the research, definitions, differences in terms, meanings and functions of prepositions were established. Subsequently, the words utilized as prepositions were identified through a process of scanning, utilizing the information obtained from Uzbek Turkish grammar studies. The aforementioned novel's prepositions were then analyzed according to their functions and structures, with sample sentences utilized to illustrate their usage.