Said Ahmad'ın 'UFQ' romanı esasında Özbek Türkçesinde zarf-fiiller
Gerunds in uzbek turkish through Said Ahmad?s novel called ?UFQ?
- Tez No: 235554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Said Ahmad, Zarf?Fiil, Şekil Bilgisi, Fiil, Uzbek Turkish, Said Ahmad, Gerund, Morphology, Verb
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 818
Özet
Bu çalışmada 20. yüzyıl Özbek edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Said Ahmad (1920?2007)'ın Ufq adlı romanındaki zarf?fiilleri inceledik.Çalışmamız başlıca üç bölümü içine almaktadır:Tezimizin Giriş bölümünde Özbek adının kökeni, Özbek tarihi ve Özbek Türkçesi hakkında genel bilgiler yer almaktadır.1. Bölümde, Özbek yazar Said Ahmad'ın hayatı ve sanatı hakkında bilgiler verilmektedir.2. Bölümde, Kiril alfabesiyle yazılmış olan Ufq romanının çeviri yazısını ve Türkiye Türkçesine aktarımını yaptık.3. Bölümde Ufq romanını tarayarak romanda geçen ve çalışmamızın esas bölümünü oluşturan zarf?fiilleri tespit ettik. Tespit ettiğimiz zarf?fiilleri; asıl zarf?fiil ekleri, zarf?fiil işlevindeki birleşik şekiller ve aslında zarf?fiil olmayan, ama zarf?fiil işleviyle kullanılan şekiller olmak üzere üç ana başlıkta inceledik. Daha kolay anlaşılabilmesi için romanda geçen zarf?fiil örneklerini Türkiye Türkçesine aktardık.Çalışmamız sonuç bölümüyle tamamlanmaktadır.Çalışmamız esnasında incelediğimiz konuların daha iyi anlaşılması için mümkün olduğunca çok örnek vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined gerunds in the novel ?Ufq? of Said Ahmad (1920-2007), who is among the significant authors of 20th century Uzbek literature.The study consists of mainly three sections:In the Introduction section of the thesis, general information about the origin of Uzbek name, Uzbek history and Uzbek Turkish is given.Information about the Uzbek author Said Ahmad?s life and his art is mentioned in the 1st section.In the 2nd section, the novel Ufq, which is written in Cyril alphabet, is translated and transcribed into Turkish.In the 3rd section, the novel Ufq is scanned and gerunds, which are the basic part of our study, are determined. These gerunds are examined under three basic headings: main gerunds, compound forms having gerund function and forms serving as gerunds but not gerunds in fact. The Turkey Turkish equivalents of those gerunds in the novel are given in order that they can be understood easier.The study ends with the conclusion section.Many example sentences are given to the study so that the subjects that are examined in the study could be understood and comprehended better.