Vâhidî'nin el-Basît, el-Vasît ve el-Vecîz tefsirleri bağlamında ihtisâr yöntemi
İhtisâr method in the context of Vâhidî's interpretations of el-Basît, el-Vasît and el-Vecîz
  1. Tez No: 874569
  2. Yazar: MUHAMMED ÖMER TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALABALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İhtisâr, Muhtasar, Kur'an İlimleri, Rivâyet, Dirâyet, Tafsir, İhtisâr, Muhtasar, Quran Sciences, Rumor, Wisdom
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
“Vâhidî'nin el-Basît, el-Vasît ve el-Vecîz Tefsirleri Bağlamında İhtisâr Yöntemi”adlı bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; araştırmanın konusu, önemi, yöntemi, amacı ve kaynaklarıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Birinci bölümde Vahidi'nin hayatı, yaşadığı asır, eserleri, ihtisâr ve muhtasarla ilgili tanımlar yapılmış olup bu eserlerin mahiyetine, telif edilme sebeplerine, gayelerine, özelliklerine, olumlu ve olumsuz manada tenkit edildiği yönlerine ve bu eserlerle ilgili görüşlere yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde müellifleri tarafından ve müellifleri dışındaki ilim adamları tarafından ihtisâr edilen tefsirler hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu bölümde muhtasar eserlerin ilişkili olduğu kavramlara da değinilmiştir. Daha sonra muhtasar eserler hakkındaki görüşler ve bu eserlerin özgünlüğü meseleleri açıklanmıştır. İkinci bölümde Kur'ân İlimlerine Dayalı Açıklamalarında İhtisâr Yöntemi ile birlikte Rivâyete Dayalı Açıklamalarında İhtisâr Yöntemi verilerek bahsi geçen eserlerdeki ihtisar yöntemi rivayet açısından teferruatlı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Dirâyete Dayalı Açıklamalarında İhtisâr Yöntemi örneklerle detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
“İhtisâr Method in the Context of Vâhidî's Interpretations of el-Basît, el-Vasît and el-Vecîz”is called, this study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the subject matter of the research, method, purpose, and resources with information about the area. In the first section Vahidi the life of a century, his works, and these works were made and related to ihtisar muhtasar on the definition of the nature of copyright reasons why that would be, their objectives, characteristics, which has been criticized in the sense of the positive and negative aspects about this piece and the views in it are given. In this section the author also by the author and by scientists outside ihtisar the glosses given information. Again, this concise section of works associated concepts are also discussed. Then, the condensed and ideas about issues of the authenticity of works these works are described. In the second chapter of the Quran with a narration in the description of the method based on the sciences ihtisar-based method in terms of the aforementioned method works in descriptions narrated by Ihtisar ihtisar have been addressed in a sophisticated manner. In the third chapter, wisdom-based descriptions of the method are described in detail in ihtisar examples.