Lise öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile kendilerini değersiz hissetme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between high school students' levels of digital addiction and anti-mattering
- Tez No: 874660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital bağımlılık, Kendini değersiz hissetme, Öğrenci, Digital Addiction, Anti-Mattering, Student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada, lise öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile kendini değersiz hissetme düzeylerini farklı değişkenlere (anne baba genel tutumu, sınıf, cinsiyet, aile geliri düzeyi) göre belirlemek, dijital bağımlılık düzeyleri ile kendini değersiz hissetme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel yöntemlerden biri olan ilişkisel tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırma evrenini 2022-2023 eğitim öğretim senesinde Çanakkale, Sakarya ve Konya illerinde kamuya ait okullarda öğrenimlerini sürdüren lise öğrencileri oluşturmaktadır. Evrenden tesadüfi seçilen gönüllü 472 lise öğrencisi ise örneklemi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”ile“Ergenlerde Dijital Bağımlılık”ve“Değersizlik”ölçekleri uygulanmıştır. Veriler analiz edilirken SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin dijital bağımlılık ve kendini değersiz hissetme düzeylerinin analizinde gerekli istatistiksel yöntemin seçilmesi için normallik testi uygulanmıştır. Normal dağılım gösterdiği belirlenen verilerin analizi için parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, lise öğrencilerinin dijital bağımlılık ve kendini değersiz hissetme düzeyleri arasında pozitif yönlü ve orta seviyede anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Lise öğrencilerinin dijital bağımlılık ve kendini değersiz hissetme düzeylerinin cinsiyete, aile geliri düzeyine ve anne-baba genel tutumuna göre anlamlı farklılıklar oluşturduğu belirlenmiş, sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to determine the digital addiction and Anti-mattering levels of high school students according to different variables (general attitude of parents, class, gender, family income level) and to examine the relationship between digital addiction and Anti-mattering levels. The relational survey model, one of the quantitative methods, was used in the research. The research population consists of high school students who continue their education in public schools in the provinces of Çanakkale, Sakarya and Konya in the 2022-2023 academic year. 472 volunteer high school students randomly selected from the universe constitute the sample.“Personal Information Form”and“Digital Addiction in Adolescents”and“Anti-mattering”scales were applied to the students participating in the research. SPSS 26.0 package program was used when analyzing the data. Normality test was applied to select the necessary statistical method in the analysis of high school students' levels of digital addiction and Anti-mattering. Parametric tests were used to analyze the data determined to be normally distributed. According to the results of the research, it was determined that there was a positive and moderately significant relationship between high school students' digital addiction and Anti-mattering levels. It was determined that there were significant differences between the high school students' levels of digital addiction and Anti-mattering according to gender, family income level and general attitude of parents, and it was concluded that there was no significant difference according to grade level.