Bir cam işletmesinin lojistik uygulamaları ve lojistik performansının ölçümü
Logistics implementations and the measurement of logistics performance in a glass company
- Tez No: 874770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GAMZE ÇİFTÇİ AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Incoterms, Gri İlişkisel Analiz, Tedarikçi Performansı, Logistics, Incoterms, Gray Relational Analysis, Supplier Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Lojistik yönetimi, mal ve hizmetlerin üretimden tüketime dağıtımını planlayan bir süreçtir. Askeri kökenli bu kavram, günümüzde ticari faaliyetlerde kritik bir rol oynar. Modern lojistik; envanter yönetimi, taşıma, depolama ve dağıtımı kapsar ve ekonomik kalkınma ile rekabet avantajı sağlamak için maliyetlerin azaltılmasını hedefler. Kara yolu, deniz yolu, hava yolu ve demir yolu taşıma türlerinin her biri farklı maliyet, hız ve güvenilirlik avantajları sunar. Lojistik performans; teslimat hızı, maliyet etkinliği, güvenilirlik ve esneklik ile ölçülür. Bu çalışma, Balıkesir'de faaliyet gösteren bir cam işletmesinin 2023 yılı deniz yolu ihracat verilerini analiz ederek tedarikçilerin lojistik performanslarını değerlendirmektedir. Amaç, lojistik süreçleri iyileştirip maliyet etkinliği sağlamaktır. Gri ilişkisel analiz yöntemi kullanılarak gemi varışındaki gecikme, son taşıma süresi ve varış ülkesindeki ek masraflar gibi tedarikçi performans kriterleri değerlendirilmektedir. Veriler, cam işletmesinin veri tabanı ve tedarikçilerin web sayfalarından alınmıştır. Almanya ve İtalya'ya yapılan 263 DAP teslim şekilli sevkiyat değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma cam işletmesinin lojistik süreçlerini optimize ederek müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics management is a process that plans the distribution of goods and services from production to consumption. Originating from military applications, this concept now plays a critical role in commercial activities. Modern logistics encompasses inventory management, transportation, warehousing, and distribution, aiming to reduce costs for economic development and competitive advantage. Each mode of transportation—road, sea, air, and rail—offers distinct advantages in terms of cost, speed, and reliability. Logistics performance is measured by delivery speed, cost efficiency, reliability, and flexibility. This study evaluates the logistics performance of suppliers by analyzing the 2023 maritime export data of a glass company based in Balıkesir. The objective is to improve logistics processes and achieve cost efficiency. Using the grey relational analysis method, performance criteria such as vessel arrival delays, final transit time, and additional costs in the destination country are assessed. Data is sourced from the company's database and suppliers' websites. A total of 263 DAP shipments to Germany and Italy have been evaluated. In conclusion, this study provides valuable insights to optimize the logistics processes of the glass company, thereby enhancing customer satisfaction.