Özbek yazar Selamet Vefa'nın hikâyeleri (İnceleme-metin)
Stories of Uzbek writer Selamet Vefa (Research-text)
  1. Tez No: 874921
  2. Yazar: DİLEK YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek, Selamet Vefa, Hikâye, Özbek Edebiyatı, Uzbek, Selamet Vefa, Story, Uzbek literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmamızdaki amaç Özbek yazar Selamet Vefa'nın tanıtılması ve on bir hikâyesi ele alınarak incelenmesidir. Özbek yazar, hikâyelerinde dönemin sorunlarını, bağımsızlık öncesinde ve sonrasında toplumun mücadelesini, Özbek halkının gelenek ve göreneklerini eserlerine yansıtarak okuyucuya aktarmıştır. Özbek yazar Selamet Vefa'nın hikâyeleri (inceleme – metin) adlı çalışmamızın giriş bölümünde amaç, kapsam ve yöntem hakkında bilgi verdikten sonra Selamet Vefa'nın hayatı hakkında ulaşabildiğimiz bilgiler çalışmamızda yer almıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin temel unsurları, hikâyelerin olay örgüsü, hikâyelerin dil anlatım ve üslup özellikleri ve bakış açısı ele alınmıştır. İkinci bölümde hikâyelerin muhteva özelliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde halk kültürü unsurları irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Özbek yazarın on bir hikâyesi Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to introduce Selamet Vefa, an Uzbek writer, and to examine her eleven stories. In his stories, the Uzbek writer conveyed to the reader the problems of the period, the struggle of the society before and after independence, and the traditions and customs of the Uzbek people. After giving information about the purpose, scope and method in the introduction part of our work titled Uzbek writer Selamet Vefa's stories (Research - Text), the information we could access about Selamet Vefa was included in our study. Our study consists of four parts. In the first part, the basic elements of the work, the plot of the stories, the language expression and style features of the stories and their point of view are discussed. In the second chapter, the content characteristics of the stories are mentioned.In the third chapter, elements of folk culture were examined. In the fourth chapter, eleven stories of the Uzbek writer have been translated into Turkey Turkish.