Trakya bölgesi (Türkiye) gustavioid akarları (Acari, Oribatida, Gustavioidea) üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic investigations on gustavioid mites (Acari, Oribatida, gustavioidea) of the Thrace region (Türkiye)
- Tez No: 874997
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taksonomi, Trakya Bölgesi, Türkiye, Acari, Oribatida, Gustavioidea, Taxonomy, Thrace Region, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Oribatid akarlar, toprakta tür ve birey sayısı bakımından en zengin eklembacaklı gruplarından birini oluşturur. Bu çalışmada; Trakya Bölgesinde Kasım 2012 - Nisan 2014 tarihleri arasında çeşitli lokalitelerden toplanan materyal içerisinden seçilen oribatid akar materyalinde bulunan gustavioid akarlar değerlendirilmiştir. Materyalin esasını toprak, döküntü, liken, çürük ağaç kökleri, ağaç kabuğu ve yosun örnekleri oluşturmakta olup akarların seçiminde Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanılmıştır. Birkaç damla gliserol ve %70'lik etil alkol içerisinde muhafaza edilen akar örneklerinin ışık mikroskobu incelemesi çukur lamda geçici olarak hazırlanmış laktik asitli preparatlar kullanılarak yapıldı. Sonuç olarak; Gustavioidea üst familyasına ait dokuz tür tespit edildi. Bunlar; Liacarus (Dorycranosus) acutus Pschorn-Walcher, 1951 Türkiye faunası için yeni kayıt olarak, Cultroribula bicultrata (Berlese, 1905), Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882), Gustavia fusifer (Koch, 1841), Liacarus (Liacarus) brevilamellatus brevilamellatus Mihelčič, 1955, Liacarus (L.) coracinus (Koch, 1841), Liacarus (L.) subterraneus (Koch, 1844), Xenillus (Xenillus) clypeator Robineau-Desvoidy, 1839 ve Xenillus (X.) tegeocranus (Hermann, 1804) daha önce Türkiye'den bilinen türler olarak tespit edildi. Belirlenen türlere ait tarama elektron mikroskobu fotoğrafları verildi. Tespit edilen türlerin örneklerimiz üzerinden tanımları yapılarak taksonomik sorunları tartışıldı. Ayrıca, Türkiye'deki ve dünyadaki yayılışları verildi.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites constitute one of the richest arthropod groups in terms of species and individuals in soil. In this study, gustavioid mites selected from material collected from various localities in the Thrace Region between November 2012 and April 2014 were evaluated. Berlese-Tullgren funnel mechanism was utilized in the selection of mites, in which the base ingredients of the material were soil, litter, lichen, rotten tree roots, bark, and moss samples. The mite samples, which were preserved in a mixture of a few drops of glycerol and 70% ethyl alcohol, were examined under the light microscope using lactic acid preparations temporarily prepared in the hollow slide. As a result, nine species belonging to the superfamily Gustavioidea were identified. Of these; Liacarus (Dorycranosus) acutus Pschorn-Walcher, 1951 is new record for the Turkish fauna, Cultroribula bicultrata (Berlese, 1905), Ceratoppia quadridentata (Haller, 1882), Gustavia fusifer (Koch, 1841), Liacarus (Liacarus) brevilamellatus brevilamellatus Mihelčič, 1955, Liacarus (L.) coracinus (Koch, 1841), Liacarus (L.) subterraneus (Koch, 1844), Xenillus (Xenillus) clypeator Robineau-Desvoidy, 1839 and Xenillus (X.) tegeocranus (Hermann, 1804) have already been determined in Turkey. Scanning electron microscope photographs of the identified species were given. The identified species were defined using our samples and their taxonomic problems were discussed. In addition, their distribution on Turkey and the world was given.