Acil serviste akut koroner sendrom tanısı konulan hastaların hemogram parametrelerinin klinik sonuç ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between hemogram parameters and clinical results of patients diagnosed with acute coronary syndrome in the emergency department
- Tez No: 875144
- Danışmanlar: PROF. DR. HIZIR UFUK AKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: akut koroner sendrom, hemogram, sistemik immün inflamasyon indeksi, sistemik inflamatuvar yanıt indeksi, acil servis, acute coronary syndrome, hemogram, systemic immune inflammation index, systemic inflammatory response index, emergency department
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUVAM) Erişkin Acil Servisi'ne başvuran ve akut koroner sendrom (AKS) tanısı konularak koroner yoğun bakım ünitesine yatırılan ve koroner anjiyografi (KAG) yapılan hastalarda hemogram parametreleri ile, hastane içi ve bir yıl içerisindeki istenmeyen olaylar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu geriye dönük çalışma 01 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Hemogram parametrelerinin etkilenmesine yol açacak herhangi bir hastalığı olan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı gönüllerden kontrol grubu oluşturuldu. Veriler IBM SPSS V26 ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya %70 (n=280)'i erkek, %30 (n=120)'u kadın toplam 400 hasta dahil edildi. Kadınların ve erkeklerin yaşlarının medyan değeri sırasıyla 54.5 yıl ve 55 yıl idi. En sık tespit edilen kronik hastalıklar sırasıyla hipertansiyon (HT), diyabetes mellitus (DM) ve koroner arter hastalığı (KAH) idi. Hastaların %1.5'inin exitus olduğu tespit edildi. Nötrofil-lenfosit oranı (NLO), sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik inflamatuvar yanıt indeksi (SIRI) medyan değerleri hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek idi. KAG+stent grubunun hs-cTroponin (hs-cTn) medyan düzeyi KAG grubuna göre daha yüksekti. ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) bulunan hastalardaki SIRI medyanı, ST elevasyonsuz miyokard infarktüslü (NSTEMI) hastalardan; STEMI'li ve NSTEMI'li hastalardaki hs-cTn düzeyi medyanı ise anstabil anjina pektoris (USAP)'lı hastalardan daha yüksek idi. Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetmezliği (DEFKY) bulunan hastaların NLO, platelet-lenfosit oranı (PLO), SII, SIRI ve hs-cTn medyan değeri normal EF'li hastalara göre daha yüksek idi. Çok damar patolojisi tespit edilen hastaların NLO, SII, SIRI ve hs-cTn medyan değeri diğer gruplara göre daha yüksek idi. KY ile sonuçlanan gruptaki NLO, SII, SIRI ve hs-cTn medyan değerleri şifa ile taburcu edilen gruptaki hastalara göre daha yüksek idi. Exitus ile sonuçlanan grubun SIRI medyan değeri normal EF ile sonuçlanan hastalara göre daha yüksek idi. SIRI 1 yıl içinde exitus olan hastaları öngörmede ≥2.01 cut-off değerine ve %94.21 NPD'ye sahip idi. Sonuç: AKS'li hastalarda hemogram parametrelerinin ve sistemik inflamatuvar indekslerin (SII ve SIRI) KAH şiddetini, KAG sonuçlarının ciddiyetini, KY'ni ve mortaliteyi öngörmede etkili olduğu tespit edilmiştir. SIRI 2.01 cutt off değerinin altında kalan hastalarda 1 yıl içerisindeki mortalite % 94.21'den daha az olacaktır. İndekslerin klinik pratikteki ve gelecekteki önemini saptamak için çok merkezli daha kapsamlı klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the hemogram parameters of the patients who applied to the Ondokuz Mayıs University (OMU) Health Application and Research Center (SUVAM) Adult Emergency Service and were diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) and admitted to the coronary intensive care unit or cardiology service and underwent coronary angiography (CAG) were evaluated in-hospital. It is aimed to examine the relationship between and undesirable events within a year. Materials And Methods: This retrospective study was conducted between January 01, 2022 and December 31, 2022. Patients with any disease that would affect hemogram parameters were not included in the study. A control group was created from healthy volunteers of similar age and gender. Data were analyzed with IBM SPSS V26. Results: A total of 400 patients, 70% (n=280) male and 30% (n=120) female, were included in the study. The median ages of women and men were 54.5 and 55, respectively. The most frequently detected chronic diseases were hypertension (HT), diabetes mellitus (DM) and coronary artery disease (CAD). It was determined that 1.5% of the patients had exitus. Median values of neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune inflammation index (SII) and systemic inflammatory response index (SIRI) were higher in the patient group than in the control group. The median level of hs-cTroponin (hs-cTn) in the CAG+stent group was higher than the CAG group. SIRI median in patients with ST-elevation myocardial infarction (STEMI) than in patients with non-ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI); the median hs-cTn level in patients with STEMI and NSTEMI was higher than in patients with unstable angina pectoris (USAP). NLR, platelet-lymphocyte ratio (PLR), SII, SIRI and hs-cTn median values of patients with low ejection fraction heart failure (LEFHF) were higher than patients with normal EF. NLR, SII, SIRI and hs-cTn median values of patients with multiple vessels were higher than other groups. The median values of NLR, SII, SIRI and hs-cTn in the group resulting in HF were higher than in the patients in the group resulting in cure. The SIRI median value of the group that resulted in exitus was higher than that of the patients who resulted in normal EF. SIRI had a cut-off value of ≥2.01 and an NPV of 94.21% in predicting patients with exitus within 1 year. Discussion and Conclusion: It has been determined that hemogram parameters and systemic inflammatory indices (SII and SIRI) are effective in predicting the severity of CAD, the severity of CAG results, HF and mortality in patients with ACS. In patients whose SIRI is below the cut-off value of 2.01, mortality within 1 year will be less than 94.21%. More comprehensive studies are needed to determine the importance of indices in clinical practice and in the future.