MDF sektöründe Fine Kinney metodu ile risk analizi
Risk analysis with Fine Kinney method in MDF sector
  1. Tez No: 875175
  2. Yazar: HAYDAR GÖZALICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ARPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: MDF sektörü, risk, risk analizi, tehlike, Fine Kinney, MDF industry, risk, risk analysis, danger, Fine Kinney
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, ağaç işleri endüstrisinde çalışma yapan işletmelerdeki çalışanların iş kazası ve meslek hastalığıyla karşı karşıya kalmadan işyerlerinde çalışmalarını güvenli bir şekilde yapabilmeleri için mevcutta olan riskleri tespit etmek ve bu risklerin minimuma düşürülmesi için alınması gereken önlemleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Adana ilinde faaliyet gösteren ağaç bazlı panel (ham ve melamin kaplı MDF ve laminat parke) üretimi yapan fabrikada, MDF işletmesindeki belirlenen hatlara Fine Kinney metodu ile risk analizi yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, MDF işletmesinde bulunan kurutma hattı, serme siklonları, serme bunkeri ve tırmıkları, serme bandı ve ön pres, serme ve scalper filitresi, sıcak presleme, kızgın yağ odası ve hidrolik odası, sıcak pres egzoz sistemi, ebatlama ve istifleme alanı ile testere silosu ve filtresi bölümlerinde belirlenen tehlikeler ve bu tehlikelerden kaynaklı riskler değerlendirilmiş ve risk değeri 70 puanın üzerinde olan riskler seçilerek bu riskler ile alakalı önleyici tedbirler belirlenmiştir. Sonuç: İşçilerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler belirlenmiş, belirlenen bu tehlikeler ile ilgili Fine Kinney metodu ile risk analizi yapılmıştır. Yapılan bu analiz sonucunda 2 adet esaslı risk, 3 adet önemli risk, 60 adet olası risk ve 4 adet önemsiz risk bulunmuştur. Bu risklerin analizi sonucu risk değerleri hesaplanmış ve bu risklerden puanı 70 üstü olan riskler için önleyici faaliyet yazılmıştır. Yazılan önleyici faaliyetler sonrası her bir risk tekrardan değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirme sonrası risk değerleri olası riske düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to identify the existing risks so that employees in businesses working in the woodworking industry can work safely in their workplaces without facing occupational accidents and occupational diseases, and to determine the measures to be taken to minimize these risks. Material and Method: In this study, risk analysis was carried out using the Finne Kinney method on the MDF line in the factory producing wood-based panels (raw and melamine coated MDF and laminate flooring) operating in Adana. Results: In this study, the drying line, laying cyclones, laying bunker and rakes, laying band and pre-press, laying and scalper filter, hot pressing, hot oil room and hydraulic room, hot press exhaust system, sizing and stacking area and saw silo in the MDF plant. The hazards identified in the and filter sections and the risks arising from these hazards were evaluated and the risks with a risk value above 70 points were selected and preventive measures were determined for these risks. Conclusion: Hazards that threaten the health and safety of workers were identified, and a risk analysis was carried out for these identified hazards using the Fine Kinney method. As a result of this analysis, 2 essential risks, 3 significant risks, 60 possible risks and 4 insignificant risks were found. As a result of the analysis of these risks, risk values were calculated and preventive actions were written for risks with a score above 70. After the written preventive actions, each risk was re-evaluated and after the evaluation, the risk values were reduced to possible risk.