Asansör bakım ve onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in elevator maintenance and repair works
- Tez No: 875176
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AKKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Asansör sektörü, Bakım, Onarım, Risk, Risk değerlendirmesi, Tehlike, Fine-Kinney, L Matris, Elevator industry, maintenance, repair, risk, risk analysis, danger, Fine Kinney, L Matrix
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, asansör bakım ve onarım yapan firmalardaki çalışanların iş kazası ve meslek hastalığıyla karşı karşıya kalmadan şantiye alanlarında çalışmalarını güvenli bir şekilde yapabilmeleri için var olan riskleri tespit etmek ve bu risklerin en aza indirilmesi için alınması gereken önlemleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, asansör bakım ve onarımı yapılan şantiye alanlarında tespit edilen risklerin Fine-Kinney ve L matris risk değerlendirme yöntemleri birlikte kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, asansör bakım ve onarımı yapılan şantiye alanlarında, şantiye genel alanı, asansör kuyusu, asansör makine dairesinde belirlenen tehlikeler ve bu tehlikelerden kaynaklı riskler değerlendirilmiştir. Fine-Kinney risk değerlendirme metodu için düzenleyici önleyici faaliyet öncesi çıkan değerler; dikkate değer risk 4, önemli risk 4, yüksek risk 14, çok yüksek risk 27'dir. L matris risk değerlendirme yöntemi için düzenleyici önleyici faaliyet öncesi çıkan değerler; önemli risk 10, yüksek risk 33 kabul edilemez risk 6 olarak bulunmuştur. Risk düzeyleri Fine-Kinney ve L matris yöntemleri için risk içeren maddeler seçilerek bu risklerle alakalı düzenleyici önleyici faaliyetler (DÖF) belirlenmiştir. Sonuç: İşçilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler tespit edilmiş ve belirlenen bu tehlikeler Fine Kinney ve L matris yöntemleriyle karşılaştırılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Yürütülen düzenleyici ve önleyici çalışmaların ardından Fine-Kinney Risk değerlendirme sonucunun asansör sektörü için daha uygun olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to identify the existing risks so that employees of companies that perform elevator maintenance and repair can work safely at construction sites without facing occupational accidents and occupational diseases, and to determine the measures to be taken to minimize these risks. Material and Method: In this study, a risk analysis was made by comparing the errors detected in construction sites where elevator maintenance and repair were carried out with Fine Kinney and L matrix methods. Results: In this study, the hazards identified in the construction site areas where elevator maintenance and repair are carried out, the general area of the construction site, the elevator shaft, the elevator machine room and the risks arising from these hazards were evaluated. Values obtained before regulatory preventive action for the Fine-Kinney risk assessment method; notable risk is 4, significant risk is 4, high risk is 14, very high risk is 27. Values obtained before regulatory preventive action for the L matrix risk assessment method; significant risk was found as 10, high risk as 33, and unacceptable risk as 6. Substances with risk levels were selected for the Fine-Kinney and L matrix method and regulatory preventive measures related to these risks were determined. Conclusion: Hazards that threaten the health and safety of workers were identified, and a risk assessment was made by comparing these identified hazards with Fine Kinney and L matrix methods. After the regulatory and preventive activities carried out, the Fine-Kinney Risk assessment result was deemed more suitable for the elevator industry.