Ultrafiltrasyon tekniği kullanılarak ketoprofen'in insan plazmasından yüksek performanslı sıvı kromatografisi ile tayini için analitik yöntem geliştirilmesi ve validasyonu
Analytical method development and validation for determination of ketoprofen from human plasma by high performance liquid chromatography using the ultrafiltration technique
- Tez No: 875217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: NSAID, Ketoprofen, ultrafiltrasyon, HPLC, UV dedektör, NSAID, ketoprofen, ultrafiltration, HPLC, UV detector
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaç (NSAID) olan ketoprofenin yüksek performanslı sıvı kromatografisinde (HPLC) analizi için ultrafiltrasyon tekniği ile ayırma yöntemi geliştirilmiş ve geliştirilen yöntem FDA Biyoanalitik Yöntem Validasyonu kılavuzundaki validasyon parametrelerine göre valide edilerek yöntemin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Bu metodolojide, bütün analizler ACE C18 (250 × 4.6 mm i.ç., 5 µm) kolon kullanılarak yapılmıştır. Hareketli faz olarak, 70:30 h/h oranında 40 mM disodyum hidrojen fosfat dihidrat tamponu (pH 6.0):asetonitril karışımı kullanılmış, akış hızı ise 1 mL/dk olarak ayarlanmıştır. UV dedektörün dalga boyu 258 nm'ye ayarlanmıştır. Optimizasyon sonucu ketoprofenin alıkonma zamanı 5.75 dakikadır. Doğrusallık aralığı olarak 1.0 – 25.0 μg/mL arasında çalışılmıştır. Gözlenebilme sınırı (LOD) 0.33 μg/mL olarak bulunmuş, alt tayin sınırı ise (LOQ) 1.00 μg/mL şeklinde hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntem valide edildikten sonra, ketoprofenin HPLC'de plazmadan analizine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, a separation method with ultrafiltration technique was developed for the high-performance liquid chromatography (HPLC) analysis of the non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) ketoprofen, and the developed method was validated according to validation parameters in the FDA Bioanalytical Method Validation guide and the reliability of the method was proved. In this methodology, all analyzes were performed using an ACE C18 (250 × 4.6 mm i.d., 5 µm) column. As the mobile phase phase, a mixture of 40 mM disodium hydrogen phosphate dihydrate buffer (pH 6.0): acetonitrile was used at a ratio of 70:30 v/v, and the flow rate was set at 1 mL/min. The wavelength of the UV detector was set to 258 nm. As a result of optimization, the retention time of ketoprofen was 5.75 minutes. As the linearity range, it was studied between 1.0 and 25.0 μg/mL. The limit of detection (LOD) was found to be 0.33 μg/mL, and the lower limit of detection (LOQ) was calculated as 1.00 μg/mL. After the developed method was validated, it was applied to the analysis of ketoprofen from plasma in HPLC.