Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri arasında internet bağımlılığının yalnızlık ve depresyonla ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of internet addiction with loneliness and depression among Sakarya University Faculty of medicine students
  1. Tez No: 875229
  2. Yazar: CENNET ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Yalnızlık, İnternet Bağımlılığı Bozukluğu, Tıp Öğrencileri, Depression, Loneliness, Internet Addiction Disorder, Medical Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Teknolojinin hızlı ilerlemesi ve yaygınlaşması, insanların teknolojiyle olan etkileşimini artırmıştır. İnternet, bu etkileşimin önemli bir parçasıdır. İnternetin yoğun kullanımı, özellikle üniversite öğrencileri arasında internet bağımlılığının görülmesine yol açmaktadır. İnternet bağımlılığının etkileri arasında yalnızlık ve depresyon bulunmaktadır. Bu çalışma, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri arasında internet bağımlılığının yalnızlık ve depresyonla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. YÖNTEM: Kesitsel tipte, tanımlayıcı ve analitik bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Örneklem grubunun internet bağımlılığı, yalnızlık ve depresyon ilişkisi incelenmiştir. Verilerin toplanması için Kişisel Veri Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları belirli kriterlere göre analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. BULGULAR: Katılımcılar 190 (%54) kadın 160 (%46) erkek olmak üzere 350 öğrenciden oluşmaktadır. İnternet bağımlılığının yaşla ve sınıf düzeyiyle doğru orantılı arttığı görülmüştür. Depresyon belirtilerinin yaşla ters orantılı ve sınıf düzeyiyle doğru oratnılı olduğu bulguları elde edilmiştir. Yalnızlıkla ilişkili veriler incelendiğinde ise yalnızlığın cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği verisine ulaşılmıştır. SONUÇ: Araştırma, yaşın artmasıyla birlikte internet bağımlılığı ve depresyon düzeyinin arttığını göstermektedir. İnternet bağımlılığının sınıflar ilerledikçe arttığı ancak depresyon belirtilerinin azaldığı görülmüştür. Araştırma, internet bağımlılığının öğrencilerin psikolojik sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve yalnızlık ile depresyon arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, internet bağımlılığıyla başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesi ve bireye özgü yaklaşımların teşvik edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: The rapid advancement and diffusion of technology has increased people's interaction with technology. Internet is an important part of this interaction. Intensive use of the internet leads to internet addiction, especially among university students. The effects of internet addiction include loneliness and depression. This study aims to examine the relationship between internet addiction and loneliness and depression among Sakarya University Faculty of Medicine students. MATERIALS AND METHODS: It was designed as a cross-sectional, descriptive and analytical study. The relationship between internet addiction, loneliness and depression in the sample group was examined. Personal Data Form, Internet Addiction Scale, Beck Depression Scale and UCLA Loneliness Scale were used for data collection. The research results were analyzed and evaluated according to certain criteria. RESULTS: Participants consisted of 350 students, 190 (54%) female and 160 (46%) male. Internet addiction increased in direct proportion to age and grade level. Depression symptoms were inversely proportional to age and directly proportional to grade level. When the data related to loneliness were analyzed, it was found that loneliness differed significantly according to gender. CONCLUSION: The study shows that the level of internet addiction and depression increases with increasing age. It was observed that internet addiction increased as the grades progressed, but depression symptoms decreased. The study reveals that internet addiction has a significant impact on students' psychological health and that there is a strong relationship between loneliness and depression. Therefore, it is important to develop strategies to cope with internet addiction and encourage individualized approaches.