Sekizinci sınıf öğrencilerinin üst düzey düşünme ve okuduğunu anlama becerileri ile beceri temelli sorulardaki başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between eighth grade students' higher-order thinking and reading comprehension skills and their succes in skill-based questions
  1. Tez No: 875269
  2. Yazar: MERVE KAVLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuduğunu anlama becerisi, üst düzey düşünme becerisi, beceri temelli sorular
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı sekizinci sınıf öğrencilerinin üst düzey düşünme ve okuduğunu anlama becerilerinin beceri temelli sorulardaki başarıya etkisini araştırmaktır. Yöntem: Nicel araştırma yöntemlerinden deneysel olmayan desenlerden korelasyonel yöntem kullanılmıştır. Amacımız sekizinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve üst düzey düşünme becerileriyle beceri temelli sorulardaki başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek olduğundan analizde Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma için geliştirilen beceri temelli sorular başarı testi, üst düzey düşünebilme beceri testi ve okuduğunu anlama beceri testi için yapılan madde güvenirlik ve geçerlilik şartları sağlanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda beceri temelli sorular başarı testi (ort= .690 ss=2.062) ve üst düzey düşünme beceri testi (ort=.864 ss=1.663) skorları arasındaki ilişki Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Bu değişkenler arasında orta seviyede pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur (r(109)= .482 , p< .01). Korelasyon analizi sonucunda beceri temelli sorular başarı testi (ort= .690 ss=2.062) ve okuduğunu anlama beceri testi (ort= 3.303 ss=3.338) skorları arasındaki ilişki Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Bu değişkenler arasında düşük seviyede pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r(109)= .295, p < .01). Sonuçlar: Araştırma sonucunda sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki beceri temelli sorulardaki başarılarıyla okuduğunu anlama becerileri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuş ve matematik dersinde beceri temelli sorulardaki başarıya etki edebilecek etkenlerden birinin de okuduğunu anlama becerisi olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sekizinci sınıfların matematik dersindeki beceri temelli sorulardaki başarılarıyla üst düzey düşünme becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuş ve matematik dersinde beceri temelli sorulardaki başarıya etki edebilecek etkenlerden birinin de üst düzey düşünme becerisi olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of eighth grade students' higher-order thinking and reading comprehension skills on their success in skill-based questions. Method: Among quantitative research methods, correlational method was used as one of the non-experimental designs. Since our aim was to examine the relationship between eighth grade students' reading comprehension and higher-order thinking skills and their success in skillbased questions, Pearson product-moment correlation coefficient was used in the analysis. Findings: Item reliability and validity conditions were met for the skills-based questions achievement test, higher-order thinking skills test and reading comprehension skills test developed for the study. As a result of the correlation analysis, the relationship between the scores of the skill-based questions achievement test (mean=.690 ss=2.062) and the higher order thinking skills test (mean=.864 ss=1.663) was analyzed with Pearson product moment correlation coefficient.