Örgütsel dışlanmanın iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of organizational ostracism on job performance and turnover intention
  1. Tez No: 875278
  2. Yazar: ELANUR AYBALA TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Dışlanma, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, Organizational Ostracism, Job Performance, Turnover Intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tekin E, A., Örgütsel Dışlanmanın İş Performansı ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, 2024. Örgütsel dışlanma, bireylerin iş yerinde kasıtlı olarak dışlanması, görmezden gelinmesi veya sosyal etkileşimlerden yoksun bırakılması olarak tanımlanabilir. Bu tür bir dışlanma, çalışanların psikolojik ve duygusal sağlıkları üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir ve bu durum iş performanslarını ve işten ayrılma niyetlerini doğrudan etkileyebilir. Çalışmanın amacı, örgütsel dışlanmanın iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu kapsamda, Kayseri ilinde faaliyet gösteren bir şirketin 388 çalışanının katılımıyla bir anket çalışması yapılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, örgütsel dışlanmanın iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Tekin E, A., The Effect of Organizational Ostracism on Job Performance and Turnover Intention, Nuh Naci Yazgan University Institute of Social Sciences, Department of Economics, Master's Thesis, Kayseri, 2024. Organizational ostracism can be defined as the intentional exclusion, ignoring, or deprivation of social interactions of individuals in the workplace. This type of exclusion can have serious negative effects on employees' psychological and emotional health, which can directly impact their job performance and intention to leave. The aim of the study is to determine the effects of organizational ostracism on job performance and turnover intention. In this context, a survey was conducted with the participation of 388 employees of a company operating in Kayseri and the data were analyzed. According to the research results, organizational ostracism has a significant effect on job performance and turnover intention.