Endüstriyel miras iç mekânlarının yeniden işlevlendirilmesi bağlamında artistanbul feshane (feshane-i amire) örneği
The example of artistanbul feshane (feshane-i amire) in the context of the adaptive reuse of industri̇al heritage interiors
  1. Tez No: 875287
  2. Yazar: TUĞÇE TONBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DEVRİM IŞIKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Feshane, Endüstriyel Miras, Kültürel Miras, Yeniden İşlevlendirme, Endüstriyel Yapılar, Feshane, Industrial Heritage, Cultural Heritage, Repurposing, İndustrial Structures
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Osmanlı Devleti dönemine ait kültürel ve endüstriyel miras da günümüzde hala varlığını sürdürmektedir. Bu yapılar, sadece tarihsel açıdan önemli belgeler sunmakla kalmayıp, aynı zamanda mimari açıdan da zenginlikleri barındırmaktadır. Bu endüstriyel yapılar, geçmişin izlerini taşıyan ve şehirlerin evrimini yansıtan önemli yapı taşlarıdır. Bu çalışma kapsamında, ulusal ve uluslararası, endüstriyel miras kapsamında korunan ve yeniden işlevlendirilen yapılar ele alınmaktadır. Bu kapsamda çalışmada öncelikle endüstriyel miras ve yeniden işlevlendirme konularındaki kavramlar üzerine durulmuş ulusal ve uluslararası yeniden işlevlendirilmiş tarihi endüstriyel yapılar incelemiştir. Ardından İstanbul'da önemli bir yere ve geçmişe sahip olan Feshane'nin özelinde yapısal ve tarihsel kimliği incelenerek yapının yapının çevresindeki ile yapıları incelenmiş ve kullanıcılar ile iletişime geçilerek yapının işlevi ile ilgili anket çalışması uygulanmıştır. Çalışmada yapının işlevsel, çevresel, mekânsal algı ve kültürel algı performansları değerlendirilmiş; seçilen performans düzeylerinin içeriklerini belirlemek için kapsamlı bir literatür araştırması yapılmıştır. Veri toplamada gözlem, görüşme ve anket yöntemleri kullanılmıştır. Neticede yapının yeniden kullanımla değişime uğradığı, çoğu alanda zarar görmediği tespit edilmiş ve nitelik kaybının önüne geçilmesi ve performansının iyileşmesi için bir dizi öneri sunulmuştur. Tezin dikkat çekici bulgularından biri, kullanıcıların dönüştürülmüş yapıya dair görüşlerinin uluslararası koruma ölçütlerine dayandırılan tespitlerle örtüşmesi olmuştur. Bu durum, koruma bilincinin geniş toplum kesimlerince kısmen de olsa kazanılamış olduğuna göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The cultural and industrial heritage of the Ottoman Empire era still exists today. These structures not only provide important historical documents but also contain architectural richness. These industrial structures are important building blocks that carry the traces of the past and reflect the evolution of cities. Within the scope of this study, structures that are protected and repurposed within the national and international industrial heritage are discussed. In this context, the study first focuses on the concepts of industrial heritage and repurposing, and then examines nationally and internationally repurposed historical industrial structures. Then, focusing on Feshane, which holds an important place and history in Istanbul, the structural and historical identity of the building is examined. The surrounding structures are also examined, and a survey on the function of the building is conducted by contacting users. In the study, the functional, environmental, spatial perception, and cultural perception performances of the building were evaluated, and a comprehensive literature review was conducted to determine the contents of the selected performance levels. Observation, interviews, and survey methods were used to collect data. As a result, it was determined that the building underwent a transformation through reuse, did not suffer significant damage in most areas, and a series of recommendations were made to prevent the loss of quality and improve its performance. One of the remarkable findings of the thesis was that the views of the users on the transformed structure matched the findings based on international conservation criteria. This indicates that conservation awareness has been partially achieved by large segments of society.