Bipolar bozukluk tanılı hastalarda klotho, nörotrofik faktörler (BDNF, NGF, GDNF) ve bilişsel işlevlerin ilişkisi
The relationship between klotho, neurotrophic factors (BDNF, NGF, GDNF), and cognitive functions in patients diagnosed with bipolar disorder
  1. Tez No: 875329
  2. Yazar: ZEYNEP ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: klotho, BDNF, GDNF, NGF, bipolar bozukluk, BDNF, bipolar disorder, GDNF, klotho, NGF
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada remisyon dönemindeki ötimik bipolar bozukluk tanılı hastalarda BDNF, GDNF, NGF ve klotho seviyelerinin bilişsel işlevlerle ilişkisinin incelemesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniklerine başvuran 3 aydır remisyonda olan bipolar bozukluk tanılı 48 erkek hasta ve 48 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Katılımcıların tamamına sosyodemografik veri formu, nöropsikiyatrik testler uygulanmıştır. Young mani ölçeği, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği, İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği yalnızca hasta grubuna uygulanmıştır. BULGULAR: Remisyondaki hastalar ile sağlıklı kontrollerin BDNF ve GDNF düzeylerinin karşılaştırılmasında anlamlı fark saptanmamıştır. İki grup arasında klotho ve NGF düzeylerinde anlamlı fark bulunmuştur. Hasta ve sağlıklı gönüllüler arasında Wechsler bellek skalası- görsel üretim alt testi ve Stroop testi süre ve enterferans faktörlerinde anlamlı fark vardır. Hasta grubunda BDNF ile nöropsikiyatrik testler arasında korelasyon bulunmamıştır. Regresyon analizinde hasta grubunun renkli kelime okuma aşamasının süre faktörüyle korelasyon saptanmıştır. NGF ile hastalık süresi, yaş ve Wechsler 40. dk performansı arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Hastalarda klotho ile Stroop testinin yanlış okuma sayısı arasında pozitif bağıntı bulunmuştur. Regresyon analizinde klotho Stroop testinin süre ve enterferans parametreleriyle pozitif, Wechsler 40. dk performansı ile negatif korele bulunmuştur. GDNF ile Stroop testinin spontan düzeltme sayıları arasında pozitif bağıntı saptanmıştır. GDNF, BDNF seviyeleri yaşla negatif korelasyon göstermiştir. SONUÇ: Çalışmamızda klotho ve NGF düzeyleri sağlıklı kontrollerde daha yüksek bulunmuştur. Hasta ve kontrol grupları arasında BDNF ve GDNF düzeyleri açısından fark yoktur. Remisyon dönemindeki BB hastaların bilişsel fonksiyonları sağlıklı gönüllülere göre daha kötü saptanmıştır. BDNF, GDNF, NGF ve klotho bilişsel işlevlerle alakalı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AIM: In our study, we aimed to investigate the relationship between levels of BDNF, NGF, GDNF, and klotho and cognitive functions in patients diagnosed with bipolar disorder during the remission period. MATERIALS AND METHODS: The study included 48 male patients diagnosed with bipolar disorder who were in remission and 48 healthy individuals. All participants completed a sociodemographic data form and underwent neuropsychiatric tests. Young Mania Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale, Brief Psychiatric Rating Scale, and Global Assessment of Functioning scale were administered only to the patient group. RESULTS: There was no difference detected in the levels of BDNF and GDNF among healthy volunteers, while a difference was found in the levels of NGF and klotho. There were significant differences in the Wechsler and Stroop test between patients and healthy volunteers. Regression analysis revealed a relationship between color-word reading duration and BDNF in the patient group. Positive correlations were found between NGF and duration of illness, age, and Wechsler performance at 40 minutes. In patients, a positive correlation was found between klotho and the number of incorrect responses on the Stroop test. Regression analysis showed that klotho was positively correlated with the duration and interference parameters of the Stroop test and negatively correlated with Wechsler performance at 40 minutes. A positive correlation was found between GDNF and the number of spontaneous corrections on the Stroop. CONCLUSION: In our study, levels of klotho and NGF were found to be higher in healthy controls. There was no difference between the two groups in terms of BDNF and GDNF levels. The cognitive functions of patients with bipolar disorder during remission were found to be worse compared to healthy volunteers. BDNF, GDNF, NGF, and klotho were associated with cognitive functions.