Bipolar bozukluk tanılı hastalarda yetişkin ayrılık anksiyetesi komorbiditesinin değerlendirilmesi
Assessment of comorbidity of adult seperation anxiety in patients with bipolar disorder
  1. Tez No: 390733
  2. Yazar: ALİ TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE EVLİCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrılık anksiyetesi, bipolar bozukluk, komorbidite, Seperation Anxiety, bipolar disorder, comorbidity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Polikliniği Bipolar Bozukluk Birimi tarafından takip edilen bipolar bozukluğu olan hastalardaki eriĢkin ayrılık anksiyetesi komorbiditesinin tespiti ile iĢlevsellik ve hastalığa etkisini değerlendirmektir. Yöntem: GörüĢmeler iki aĢamada gerçekleĢtirildi; yaklaĢık 45-60 dk süren ilk aĢamada klinisyen tarafından Sosyodemografik Veri Formu, DSM-IV Eksen I bozuklukları için YapılandırılmıĢ Klinik GörüĢme Ölçeği (SCID-I), bipolar bozukluk veri formu, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri için YapılandırılmıĢ Klinik GörüĢme yapıldı. Ġkinci aĢamada hastalardan DSM-IV EksenII bozuklukları için YapılandırılmıĢ Klinik GörüĢme Ölçeğini (SCID-II), Bipolar Bozukluk iĢlevsellik ölçeğini, Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanterini, YetiĢkin Ayrılık Anksiyetesi Anketini doldurmaları istendi. Bulgular: 70 BPB hastasının 38'i (%54) YAAB tanısı almıĢtır. YAAB tanısı alanların, 14' ü (%36) yetiĢkin baĢlangıçlı, 24' ü (%64) çocukluk çağından eriĢkinliğe uzanan ayrılık anksiyetesi bozukluğu olduğu bulunmuĢtur. YAAB olan ve olmayan bipolar hastalarda sosyodemografik değiĢkenler, özgeçmiĢ ve soygeçmiĢ özellikleri arasında anlamlı fark bulunmamıĢtır. KiĢilik bozukluğu ek tanısına bakıldığında çocukluk baĢlangıçlı ayrılık anksiyetesinde yüksek oran saptanmıĢtır. YAAB olan BPB hastalarda yaĢam boyu ÖF ek tanısı, YAAB tanısı olmayanlara göre daha yüksek oranda saptanmıĢtır. YAAB olan bipolar hastalarda olmayanlara göre özkıyım oranı yüksek bulunmuĢtur. Ortalama atak sayısı, baĢlangıç yaĢı, hastalık süresi, hastane yatıĢ sayısı, EKT tedavisi, mevsimsellik özelliği ve ilaç tedavisi açısından YAAB olan ve olmayan bipolar bozukluklu hastalar arasında fark olmadığı gözlenmiĢtir. HAÖ puanları YAAB eĢlik eden BPB grubunda daha yüksek saptanmıĢtır. Damgalanma hissi ve toplam iĢlevsellik puanları karĢılaĢtırıldığında YAAB olan BPB hastalarında istatiksel olarak anlamlı denebilecek düzeyde düĢük saptanmıĢtır. Sonuç: Bu çalıĢma bipolar bozukluk hastalarında %54 gibi yüksek oranlarda YAAB ek tanısı aldığı ve tanı alan YAAB' lerin 1/3 eriĢkin baĢlangıçlı olduğunu göstermektedir. YAAB'nin özkıyım giriĢimi oranı, iĢlevsellik düzeyi üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüĢtür. Psikiyatrik görüĢmelerde BPB hastalarında ayrılık anksiyetesi bozukluğu mutlaka sorgulanması gerektiği düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was establishing the comorbidity and the effects on the functionality and the ilness of adult seperation anxiety in patients with bipolar disorder followed up in Cukurova University Faculty of Medicine Psychiatry Outpatient Clinic Material and Method: The interventions were completed at two steps. At the first step sociodemographic data form, Structured Clinical Interview for DSM IV Axis I disorders (SCID-I), Bipolar Disorder Data Form, Hamilton Anxiety Scale, Structured Clinical Interview for Adult Seperation Anxiety Sypmptoms were filled by clinician. At the second step Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis II disorders, Functionality Scale for Bipolar Disorder, Symptom Inventory for Seperation Anxiety, Survey for Adult Seperation Anxiety were filled by patients Findings: 38 ( 54%) of 70 bipolar disorder patients had the diagnosis of ASAD. 14(36%) of the 38 ASAD patients were adult onset, 24 of the 38 ASAD patients were childhood onset. There were no significant differences between the bipolar disorder patients with or without ASAD in the areas of sociodemographic variables, medica lhistory or family history. There was a high ratio in the personality disorder comorbidity in the group of childhood onset seperation anxiety. Life long spesific phobia comorbidity in the group of bipolar disorder patients with ASAD is higher than bipolar disorder patients without ASAD. Suicide ratio is higher in the group of bipolar disorder patients with ASAD. There were no significant differences between the bipolar disorder patients with or without ASAD in the areas of number of episodes, age of onset, time forillness, hospitalisation, electocronvulsive therapy, seasonality or medical therapy. Hamilton Anxiety Scale points were higher in the group of bipolar disorder patients with ASAD. Feeling of stigmatization and total functionality degrees were significantly lower as statistically in the group of bipolar disorder patients with ASAD. Result: This study shows 54 % of bipolar disorder patients had the diagnosis of ASAD and 1/3 of ASAD patients were adult onset. This study also shows ASAD has negative effects on suicide attemptratio and functionality. Seperation anxiety disorder must be checked during the psychiatric interviews of bipolar disorder patients