Bor nitrür ve borik asit kompoziti ile kaplı plakların kırık iyileşmesi üzerine etkisi: Histopatolojik, moleküler ve radyolojik inceleme (deneysel çalışma)
Effect of plaques coated with boron nitride and boric acid composite on fracture healing: Histopathological, molecular and radiological examination (experimental study)
- Tez No: 875531
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bor nitrür, Borik asit, kırık iyileşmesi, rat Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, 66100 Merkez / Yozgat, Boron nitride, Boric acid, fracture healing, rat Yozgat Bozok University Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology, 66100 Center / Yozgat
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bor nitrür ve borik asit kaplı kompozitlerin kırık iyileşmesi üzerindeki etkisini incelenmesidir. Materyal ve Method: Çalışmamızda, 24 Wistar albino rat 3 kontrol grubu ve 3 deney grubu olmak üzere 6 gruba randomize olarak gruplara dağıtıldı. Kontrol grubundaki kırıklar, klasik titanyum plak vida sistemi ile deney grubundaki kırıklar ise, bor nitrür-borik asit kompoziti ile kaplı plak vida sistemi ile tedavi edildi. Post-op 10., 20., ve 30. günlerde intrakardiyak kan alımları ile sakrifikasyon yapılarak röntgen, biyokimya, mikro-CT ve histolojik değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Deney gruplarında kontrol grubuna oranla alkalen fosfataz düzeyi ve Mikro-CT yeni kortikal kemik oranında (%) daha fazla olduğu, osteokalsin ve Insülin benzeri büyüme faktörü düzeylerinin daha düşük olduğu izlendi ve röntgen evrelemesinde eşit medyan değerler saptandı ancak belirteçlerin medyan değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı saptandı. Post-op gün bağımsız olarak Osteokalsin medyan ortalamalarında deney grubunda daha düşük düzeyler saptandı (p=0,024). Sonuç: Bor nitrür ve borik asit kompoziti ile kaplı plakların kırık iyileşmesinde pozitif etkili olduğu saptanmıştır ve bu plakların ortopedi dünyasında implantlara yeni bir kaplama çeşidi olarak düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the effect of boron nitride and boric acid coated composites on fracture healing. Material and Method: In this study, 24 Wistar albino rats were randomly distributed into 6 groups: 3 control groups and 3 experimental groups. Fractures in the control group were treated with the classical titanium plate and screw system, and fractures in the experimental group were treated with the plate and screw system coated with boron nitride-boric acid composite. On the 10th, 20th and 30th post-operative days, intracardiac blood collection and sacrifice were performed, and X-ray, biochemistry, micro-CT and histological evaluations were performed. Results: Alkaline phosphatase level and Micro-CT new cortical bone rate (%) were higher, osteocalcin and Insulin-like growth factor levels were lower in the experimental groups compared to the control group, and equal median values were detected in x-ray staging, but the median values of the markers were not statistically significant. It was found that there was no difference. Regardless of the post-operative day, lower median levels of Osteocalcin were detected in the experimental group (p = 0.024). Conclusion: Plates coated with boron nitride and boric acid composite have been found to have a positive effect on fracture healing, and we believe that these plates should be considered as a new type of coating for implants in the world of orthopedics.