6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında veri işleme sözleşmeleri
Data processing agreements within the Scope of the Personal Data Protection Law 6698
- Tez No: 875538
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri İşleme Sözleşmeleri, Kişisel Veri, Veri İşleyen, Veri Sorumlusu, İlgili Kişi, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Data Processing Agreements, Data Processing Contracts, Personal Data, Data Processor, Data Controller, Data Subject, The Personal Data Protection Law 6698
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Veri sorumlusu ile veri işleyen arasında akdedilen kişisel veri işleme sözleşmesi kavramının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda tanımlanmamış olması, Kanun'da sadece veri işleyene yapılacak yetkilendirmeden bahsedilmiş olması, veri işleyen ile akdedilecek sözleşmelerde yetkilerin ve yükümlülüklerin ne şekilde belirleneceğine ilişkin değerlendirme yapmayı gerektirmiştir. Bu çalışmada Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Türk Borçlar Hukuku bakımından, veri sorumlusu ve veri işleyen kavramlarının ayrımları, isimsiz sözleşme niteliğinde olan kişisel veri işleme sözleşmelerine hangi hükümlerin uygulanacağı, Türk Borçlar Hukuku bakımından kıyasen uygulanabilecek sözleşme hükümlerinin olup olmadığı, veri sorumlusu ve veri işleyenin yükümlülükleri, yetki sınırları, sözleşmenin asgari içeriği ve şekli incelenmiştir. Sözleşme ihlâlleri, sözleşmenin sona ermesi ve zararların tazmini yönünden sözleşme sorumluluğu kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır. Tartışma konusu olan ilgili kişilerin genel hükümlere göre zararını tazmin konusunda çelişkiler giderilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of personal data processing agreement determined between the data controller and the data processor is not explicitly defined in the Personal Data Protection Law 6698. The law only mentions the authorization granted to the data processor. Therefore, an evaluation is required on how the powers and obligations to be determined between the data controller and the data processor in contracts. In this study, within the scope of the Turkish Code of Obligations under the Personal Data Protection Law 6698, distinctions between the concepts of data controller and data processor, which contractual provisions will apply to personal data processing agreements that have the nature of an anonymous contract, whether there are contract provisions that can be comparatively applied under the Turkish Code of Obligations, the obligations of the data controller and data processor, the limits of authority, the minimum content and form of the contract are examined. Contractual liabilities are assessed in terms of breaches of the contract, termination of the contract, and compensation for damages. In relation to compensating the damages suffered by data subjects, contradictions are attempted to be resolved based on general provisions.