İslam fıkhında vekâlet akdi ve İzmir 94 Numaralı Şer'iye Sicil defterindeki vekâletname örnekleri
The mandate contract in Islamic fiqh and examples of the power of attorney in the 94-numbered Sharia Registry book of İzmir
- Tez No: 875550
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HADİ SOFUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Şer'iye Sicili, Mahkeme Kayıtları, Vekâlet akdi, Fiqh, Sheria Register, Court Records, Power of attorney
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Vekâlet akdi, fıkıh açısından, bir kişinin başka birine kendi adına işlem yapma yetkisi veren hukuki bir sözleşmedir. Kişinin kendi tasarruflarını gerçek-leştirirken tecrübesizlik, bilgi eksikliği, zaman kısıtlılığı gibi sebeplerle işlerini başkasına devretme ihtiyacı doğabilir. Bu durumda, vekâlet sözleşmesi aracılı-ğıyla işin ifasını belirlediği vekilden talep eder. Sözleşme gereği, vekil ve müvekkil arasında bir borç ilişkisi oluşur. Bu tezin amacı, İslam hukukunda vekâlet sözleşmeleri hakkında bilgi verdikten sonra H. 1326/ M. 1908 yılında İzmir Kâdılığı tarafından tanzim edilen 94 Numaralı Şer'iye Sicilinde yer alan vekâlet sözleşmelerini fıkıh sistematiği açısından değerlendirmektir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, İslam hukuku açı-sından vekâlet akdinin tanımı, meşruiyeti, rükünleri, şartları, hükümleri ve ta-rafların yükümlülüklerinden bahsedilerek vekâlet konusunun sınırları belir-lenmiştir. İkinci bölümde, Şer'iye Sicilleri ve İzmir 94 Numaralı Şer'iye Sicili hakkında bilgiler sunulmuş ve tezimizin konusu olan sicil tanıtılmıştır. Sicil def-terinde ağırlıklı olarak yer alan vekâlet kayıtları özetlenmiş ve konunun anlaşıl-masına katkı sağlamak amacıyla değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, 94 Numaralı sicilin Latin harflerine çevrilmiş metni sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Power of attorney, in terms of Islamic law, is the act of granting someone the authority to act on one's behalf. A person may need to delegate his or her transactions to someone else due to reasons such as inexperience, lack of knowledge, time constraints, etc. In this case, he or she requests the performan-ce of the task from the agent he or she appointed through a power of attorney contract. According to the contract, a debt relationship is established between the agent and the principal. The aim of this thesis is to evaluate the power of attorney contracts that are recorded in the 94th Sharia Court Registers, which was prepared by the Izmir Court of Islamic Law in H. 1326/ M. 1908, in terms of the fiqh systematics, after providing information on Power of Attorney contracts in Islamic law. Our study consists of three sections. In the first section, the definition, le-gitimacy, elements, conditions, provisions and obligations of the power of attor-ney contract in terms of Islamic law are discussed and the boundaries of the proxy issue are determined. In the second section, information is presented on the Sharia Registers and the 94th Sharia Register of Izmir, and the register that is the subject of our thesis is introduced. The proxy records that are predomi-nantly found in the register book are summarized and evaluated to contribute to the understanding of the subject. In the third section, the Latinized text of the 94th register is presented.