(فوائد الفقهاء) من أول كتاب البيع إلى نهاية الكتاب للقاضي عبد القادر جلب موسى أفندي (المتوفى بعد 1099ه)دراسةً وتحقيقاً
Fevâidü'l-Fukahâ isimli eserin tahkiki
- Tez No: 771530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hukukçuların faydaları, takva, doğruluk, miras, Benefits of jurists, taqwa, righteousness, inheritance
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Celbe Musa Efendi (ö. 1132'den sonra) olarak meşhur olan/tanınan Kadı Abdülkadir'in Fevâidü'l-Fukahâ isimli eserinin üçüncü cüzünü ele aldım. Eserin tamamının tahkikine benim haricimde bir grup öğrenci de katıldı. Ben eserin 94. sayfasından sonuna kadar tahkik ettim. Adı geçen kitapta birçok fıkhi mesele, farklı İslam hukukçularının görüşleri ve birçok hüküm yer almaktadır. Örneğin tüm yönleriyle bey'/alış veriş, caiz olan ve caiz olmayan bey', fasid bey', hıyâru ru'ye/görme muahyyerliği ve benzerleri gibi. Bunların yanı sıra şuf'a, icâre, edebü'l-kâdî, bu konudaki fetvalar, kişinin her hangi bir konuda bir mezhepten diğerine geçişi, kazayı bozan ve bozmayan meseleler, şehâdet ve bâbları, dava ve ilgili konular, ikrâr ve hasta kişinin ikrârı ile ilgili meseleler, vekâlet, vekilin tasarrufları, kefâlet, kefilin sorumlulukları, sulh, rehin, rehin alan ve verenin sorumlulukları, müzâraa ve şartları, mudârebe ve mudarebe için caiz olanlar, arazi sulama ve bunun nasıl olacağı, eş' ribe/içecekler, içilmesi haram olan şeyler, kurban ve şartları, me'zûn/izinli ve hacr/engelliler ve bunların yaptıklarından sahih olanlar, cinayetler, öldürme ve vücut bütünlüğüne verilen zararlar, bu konuyla ilgili kasâme bâbı, hayvanların öldürülmesi gibi konular yer almaktadır. Yine gasp ve gasp edenle ilgili hükümler, ateş ile telef etme, telef edilenin nasıl tazmin edileceği, vasiyetler, ferâiz ve hıyel ile ilgili konular yer almaktadır. Adı geçen eserin sonunda ilim ve fıkhın önemine dair hikmetli sözler bulunmakta ve müellif bize Peygamberimiz'in (s.a.v.) doğum ve vefat tarihlerini, raşid halifelerin hilafete geçişleri ve benzeri faydalı bilgileri de vermektedir. Bu çalışmada Fevâidü'l-Fukahâ isimli eserin bir kısmını, el yazması eserlerin tahkik yöntemlerine bağlı kalarak tahkik ettim. Çalışma üç kısımdan meydana gelmektedir. 1. Kısımda müellifin hayatı ve yaşadığı dönem incelendi. Müellif alim, kadı, hikmet sahibi yargıya ehil olan zeki bir şahsiyettir. Kendisinin Fevâidü'l-Fukahâ' dışında Ahkâmu'n-Nâtıfî gibi farklı eserleri de vardır. Ayrıca bu bölümde müellifin yaşadığı dönemin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olaylarına da yer verildi. 2. Kısım Fevâidü'l-Fukahâ' isimli eserin incelenmesi, tahlili, eserin yazara ait olup olmadığı, kitabın isimlendirilmesi ve özellikleri, el yazması nüshanın nitelikleri, ,ve eserin tahkikinde takip edilen metoda tahsis edildi. Bunların yanında el yazması (ا) ve (ب) nüshalarının ilk ve son sayfalarının sureti ilave edildi. Son olarak ta eserde yer alan bazı meseleler tahlil edildi. 3. Kısımda tahkik edilen metin ve sonunda kaynaklar zikredildi.
Özet (Çeviri)
The benefits of the jurists analysis investigation study The researcher deals with part 3 of the benefits jursits that authorized by the famous judge Abd -Al qader al Shaheer Jalub who dead in 1132 The researcher participated with a group of Islamic scientists students and the researcher's part was in the manuscript was 94 lines that started from sale of trees and implants to the end of manuscript This book includes many decorating issues, opinions of jurists, doctrinal examples and many Islamic judgments particularly that concerned with sale issues and what allowed to sell and what foribbedn to buy courpted sale as well as I discussed pre- emotion, the lease, the judge's literature, certified Islamic books. And its sections from the section of fatwa and transfer from one sect to another, the section of what invalidates the judiciary and what does not invalidate it to the end of the chapters, the book of testimony and its chapters, the case book and what follows it, the confession book and what is related to the patient's confession, the agency letter and the actions of the agent, the book of guarantee and what is on the guarantor Among the duties, the book of peace and what is reconciled to it, the book of mortgage and what is on the pledge and the mortgagee, the book of sharecropping and its conditions, the book of speculation and what is permissible for the speculator, the book of drinking and how watering is done, the book of drinks and what is forbidden from them, the book of the sacrifice and its conditions, the book of the authorized and the stone and what is valid from them, and the book Felonies in damaging the soul and organs, and the chapters that follow, such as the sniping and the animal felon.