Siyasal kimlik temelinde öteki algısı ve duygusal mesafe
Perception of the other and emotional distance on the basis of political identity
  1. Tez No: 875670
  2. Yazar: MEHMET ÇAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN TECİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Mesafe, Ötekileştirme, Siyasal Hoşgörü, Siyasal Ötekileştirme, Emotional Distance, Marginalization, Political Tolerance, Political Marginalization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Modern toplum kimi için oturmuş bir sistem, kimisi için problemler topluluğudur. Fakat ortada gerçek olarak duran şey, insanların sayısının hemen hemen tarih boyunca en kalabalık olduğu zaman dilimine tekabül etmesidir. Bundan ötürü sosyolojinin modern toplum bilimi olarak ortaya çıkması tesadüf değildir. Zira toplumsal düzlemdeki bu kadar kalabalığın bir arada yaşarken, nasıl bir arada kaldığından ve ardında ne gibi sorunlar bıraktığı üzerinde çalışma yürütülmemesi kaçınılmazdır. Bu açıdan sosyoloji genel olarak toplum nedir ve neden birlik içindedir sorusundan başlayarak toplumun sorunlarını ve olası çözümlerinin ne olduğu üzerinde derinlemesine inceleme yapar. Duygusal mesafe ve ötekileştirme çerçevesinde bu araştırmanın amacı da bireylerin her ne kadar fiziki açıdan çok yakın yaşadıkları hâlde birbirinden ne kadar ayrı olabileceği, ayrıştırılabileceği ya da tamamen öteki olarak kabul edilip dışlanılacağının toplum üzerindeki etkilerini görmeye çalışmaktır. Bu bağlamlarıyla duygusal mesafenin boyutu, duygusal mesafenin farklı toplumsal yapıdaki farklı etkileri, ötekileştirmenin boyutu ve yine aynı şekilde farklı toplumsal yapıdaki etkileri çalışmanın bel kemiğidir. Araştırma sonucuna bakıldığında bir arada yaşayan insanların duygusal mesafesinin ve ötekileştirmesi incelendiğinde, ötekileştirmenin kaçınılmaz olması tespit edilmiş olup ötekileştirme ve duygusal mesafenin, siyasal kimlik temelinde yeniden oluşturulduğu analiz bulgularında açıklanmıştır. Daha genç olarak kabul edilecek 18-24 yaş aralığındaki bireylerin ötekileştirme yapsa bile daha birleştirici olmaya hevesli olduğu görülmektedir. Selçuk Üniversitesi alanda gerçekleştirilen araştırmaya 480 katılımcı dâhil olurken, çalışmada 'kota örneklem' tekniğinden faydalanılmıştır. Ayrıca çalışmada t-testi, ANOVA ve faktör analizi gibi teknikler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern society is for some an established system, for others a collection of problems. But what is true is that it corresponds to a period of time when the number of people is almost the largest in history. Therefore, it is no coincidence that sociology emerged as the science of modern society. Because it is inevitable not to study how such a large number of people on the social plane live together, how they stay together and what problems they leave behind. From this point of view, sociology starts from the question of what is society in general and why it is in unity, and then goes deeper into the problems of society and possible solutions. Within the framework of emotional distance and marginalization, the aim of this research is to try to see the effects on society of how individuals can be separate from each other, separated from each other, or completely accepted and excluded as the other, even though they live physically very close to each other. In these contexts, the dimension of emotional distance, the different effects of emotional distance in different social structures, the dimension of othering and its effects in different social structures are the backbone of the study. When the emotional distance and marginalization of people living together are examined, it is determined that marginalization is inevitable, and it is explained in the analysis findings that marginalization and emotional distance are reconstructed on the basis of political identity. It is seen that individuals between the ages of 18-24, who are considered to be younger, are eager to be more unifying even if they marginalize. While 480 participants were included in the study conducted at Selçuk University, 'quota sampling' technique was utilized in the study. In addition, techniques such as t-test, ANOVA and factor analysis were used in the study.