Karpman'ın drama üçgeninde şiddet mağduru kadınların yeri ve yetiştirilme dinamiklerinin incelenmesi
An investigation of the place and upbringing dynamics of women who are victims of violence in Karpman's drama triangle
- Tez No: 875834
- Danışmanlar: PROF. DR. NEYLAN ZİYALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Şiddet Mağduru Kadınlar, şiddet kısır döngüsü, Karpman'ın drama üçgeni, mağdur, zalim, kurtarıcı, Women victims of violence, vicious circle of violence, Karpman's drama triangle, victim, persecutor, rescuer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Araştırma, 2019-2022 yılları arasında Üsküdar Kadın Konukevine başvuru yapan 18 yaş üzeri, şiddet mağduru kadınların Karpman'ın Drama Üçgeni'nde yeri ve yetiştirilme dinamiklerini incelemekle, tekrarlanan şiddet kısır döngüsünde alınması gereken önlem ve çözüm yollarını değerlendirmektedir. Araştırma Nitel araştırma yöntemlerinden Fenomenolojik yaklaşımla ele alınmaktadır. Toplamda 30 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmanın bulguları iki kısımdan ibarettir. Birinci kısımda şiddet mağduru kadınların profilini ortaya çıkarmak amacıyla demografik bilgileri detaylı analiz edilmiştir. İkinci kısımda ise, katılımcıların kendilik algıları, yetiştirildikleri aile atmosferi, şiddet döngüsü ve Karpman'ın Drama Üçgeninde mağdur, kurtarıcı ve zalim rollerinde nasıl yer aldıkları incelenmiştir. Şiddet mağduru katılımcıların Karpman'ın Drama üçgeni rollerinde olaya, duruma, koşullara göre rol aldığı, rollerin sık sık değiştiği görülmüştür. Drama rollerinin çocukluktan öğrenilerek normalleştirilmesi, yetişkinlik döneminde benzer eş veya partnerlerle kurulan ilişkide tekrarlanan mağduriyet döngüsü tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, şiddet mağduru kadınlar çocukluk döneminde fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik şiddete maruz kalmaktalar. Bunun yanı sıra, bir taraftan işgal, diğer taraftan ise, ihmal eden ebeveynlerle yetişmiş oldukları tespit edilmiş, yetişkin dönemlerinde ebeveynlerine benzer kişilerle ilişki vurarak tekrarlanan döngü içinde yer aldıkları görülmüştür. Şiddet mağduru kadınların Karpman'ın mağdur, zalim, kurtarıcı rollerinde bağlam ve koşullara, duygulanıma göre yer aldıkları, özellikle de, mağdur rolünde daha çok konumlandıkları görülmektedir. Katılımcıların mağdur rolde konumlanması, yetiştirdikleri çocuklarına da şiddet uygulamaları şiddet zincirinin oluşmasına neden olmakla birlikte, kuşaklararası travma ve mağduriyet aktarımına sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
The research examines the place and upbringing dynamics of women over the age of 18 who applied to Üsküdar Women's Guesthouse between 2019 and 2022, in Karpman's Drama Triangle, and evaluates the precautions and solutions to be taken in the repetitive vicious circle. The research is handled with the Phenomenological approach, one of the qualitative research methods. In-depth interviews were conducted with 30 people in total. The findings of the research consist of two parts. In the first part, demographic information of the participants was analyzed in detail in order to reveal the profile of women who were victims of violence. In the second part, the self-perceptions of the participants, the family atmosphere in which they were raised, the cycle of violence and how they took place in the roles of victim, persecutor, and rescuer in Karpman's Drama Triangle were examined. It is revealed that the victims of violence take part in Karpman's Drama triangle roles according to the event, situation and conditions, the roles change frequently and their victimization is repeated in a vicious circle. With the normalization of drama roles by learning from childhood, repeated victimization cycles have been identified in the relationship established with similar spouses or partners in adulthood. According to the results of the research, women who are victims of violence are exposed to physical, sexual, emotional and economic violence during their childhood. In addition, it was determined that they were brought up with occupation on the one hand and neglecting parents on the other, and it was observed that they took part in a repetitive cycle by having relationships with people similar to their parents in adulthood. It is seen that women who are victims of violence take place in Karpman's roles as victim, persecutor, rescuer according to context, conditions, and affect, especially, they are more positioned in the role of victim. Together with the participants' positioning in the victim role, the violence against their children causes both the establishment of a chain of violence and the continuation of intergenerational trauma and victimization.